StoryEditor

Jahnátek našiel recept na tony potravín v koši

22.10.2013, 23:59
Z obavy pred vysokými pokutami vyhodili obchodníci stovky ton rozbalených, ale čerstvých šuniek a syrov.

Z obavy pred vysokými pokutami vyhodili obchodníci od začiatku tohto roka stovky ton rozbalených, ale stále čerstvých šuniek a syrov do koša. Takémuto plytvaniu môže byť už o niekoľko mesiacov koniec. Zariadiť to má pripravované usmernenie ministerstva pôdohospodárstva. Podľa neho majú byť kontrolóri tolerantnejší k obchodníkom, ktorí rozbalia veľké – až päťkilové balenia šuniek a syrov určených na krájanie, ale nedokážu ich predať do dvoch dní. Inšpektori veterinárnej a potravinovej správy dnes totiž nevedia presne povedať, či sa na veľké diely šuniek a syrov vzťahuje taká istá lehota spotreby ako na už nakrájané, na pultoch predávané výrobky.

Problém prišiel s Jahnátkom

Šéf kontrolórov Jozef Bíreš má v tom však paradoxne jasno. Tvrdí, že aj tie treba predať do dvoch dní po otvorení. „Výnimkou sú potraviny, na ktoré majú obchodníci urobenú skladovú skúšku,“ dodáva. Tá má obchodníkom zabezpečiť, že nebudú pokutovaní, ak budú držať potraviny dlhší čas. Predsedníčka Sekcie pre kvalitu a bezpečnosť potravín vo Zväze obchodu a cestovného ruchu Katarína Fašiangová však oponuje. Tvrdí, že odkedy šunky, syry či šaláty nekontroluje Úrad verejného zdravotníctva, ale Bírešovi ľudia, skladové skúšky ignorujú a udeľujú tisícové pokuty za predaj po dátume spotreby. Niektoré obchodné reťazce už preto na ich postup podali žalobu. Presun kompetencií nariadil ešte v minulom roku agrominister Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

 

Obchodníci novinku vítajú

Ministerstvo už pripravuje usmernenie, ktoré má jednoznačne definovať výklad posudzovania trvanlivosti jednotlivých dielov potravín. Vďaka nemu by mali mať obchodníci istotu, že ich skladové skúšky budú akceptované. Fašiangová tento krok rezortu víta. „Môžeme konštatovať, že v najbližších mesiacoch môže dôjsť k zníženiu likvidácie potravín.“

Podľa Fašiangovej nie je potrebné veľké balenia likvidovať dva dni po rozbalení z dôvodu, že pri nich bývajú v kontakte so vzduchom len rezné plochy, a preto sa tak rýchlo neskazia. Ako však pripomína vedecký pracovník Výskumného ústavu potravinárskeho Martin Polovka, tak aj nenakrájaný výrobok, ktorý je rozbalený len z malej časti, sa môže znehodnotiť rovnako, ako ten, ktorý je nezabalený a je celý v kontakte so vzduchom. „Môže vydržať dlhšie, ale len v prípade, ak sú dodržané zásady jeho skladovania. Ako však viete garantovať, že ten výrobok neležal napr. v teple?“ pýta sa Polovka. Navyše výrobok sa môže úplne znehodnotiť aj v prípade, ak je napadnutá len jeho nepatrná časť, napríklad plesňou.

01 - Modified: 2005-08-03 21:18:19 - Feat.: 0 - Title: Bláznivý dvojzápas so šťastným koncom
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:55