StoryEditor

"Roboty je dosť," tvrdia ľudia z fabriky

10.09.2013, 00:00

O tom, že Podtatranská hydina má u dodávateľa stotisícové dlhy a čelí hrozbe konkurzu, včera žiaden z oslovených zamestnancov nevedel. Naopak, viacerí tvrdia, že v týchto mesiacoch majú roboty dosť a kamióny sa z dvora fabriky často otáčajú.

O ničom nevedeli
Pre citlivosť témy ani jeden zamestnanec nebol ochotný podeliť sa s názorom pod svojím celým menom. "Absolútne nik o tom nevie. Žiadne takéto debaty medzi ľuďmi neprebiehajú," hovorí pracovníčka, ktorú sme zastihli v podnikovej predajni. Obavy nemá ani po čerstvých informáciách o návrhu na konkurz na súde. "Pretože roboty je teraz naozaj dosť. Nasadené do výroby sú všetky prevádzky," dodala. Ďalšia pracovníčka povedala, že teraz mala jej skupina dvojtýždňovú pracovnú prestávku. "Avšak ide o to, že my sme brigádnici, a môžeme pracovať maximálne 300 hodín. Za tým treba hľadať dôvod, nie v nedostatku výroby," povedala. Žena na druhej strane dodáva, že firma sa snaží šetriť náklady najímaním brigádnikov už dlhšie. "Samozrejme, viacerí túžime po trvalom pracovnom pomere. Avšak získať ho je veľmi ťažké. Len teraz sa to po dlhom čase podarilo jednej žene z Malého Slavkova," povedala.

Platia načas
Strach, že by pod vplyvom výroby mohlo dôjsť k zastaveniu výroby, nemá ani operátor Jozef. "Je síce pravda, že aj ostatný raz sme sa o rozhodnutí hromadne prepúšťať dozvedeli všetci len z médií, firma takéto informácie nezvykla vtedy dopredu komunikovať, tentoraz obavy nemám. Nemôžem povedať, že by niekto chodil do práce s pocitom tejto obavy," dodal. Dôvodom podľa Jozefa je to, že aj teraz firma otvorila na východnom Slovensku novú podnikovú predajňu. Tých má okolo dvadsať. Jeho kolega Ján dodáva, že jemu istotu dodávajú dátumy výplat. "Chodia načas, čo je pre mňa signál, že veci sú na poriadku. Nesplatené dlhy sú na druhej strane zlá vec. Dnes však dlhuje každý každému," dodal. Ľudia sa neboja ani pred rokmi ohláseného plánu presunu výroby do Zvolena. "Na to sa už vo firme zabudlo," povedala žena v predajni. V okrese Kežmarok s rekordnou 27-percentnom mierou nezamestnanosti každá správa o možnom konkurze fabriky budí rozruch. Počas roka skončil v konkurze sused, hydinárne Mraziarne Kežmarok. V nich vtedy stratilo prácu 20 ľudí. Zaujímali nás aj vysvetlenia manažmentu fabriky. Strážna služba nám oznámila, že riaditeľ závodu nebol v danej chvíli v areáli prítomný. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:48