StoryEditor

Oživenie prinieslo vyššie platy

13.11.2013, 23:00
Rast ekonomiky v eurozóne, viac zákaziek a zvyšovane investícií firiem. To všetko viedlo k rastu platov.

Rast ekonomiky v eurozóne, viac zákaziek a zvyšovane investícií firiem. To všetko viedlo k rastu platov v priemyselných podnikoch, ktoré sú kostrou slovenskej ekonomiky. V nich príjmy zamestnancov medziročne stúpili o 4,5 percenta. Ide o najvyšší nárast platov v priemysle za posledné tri roky. Dôkazom je aj strojárska firma HTP Slovakia Vráble, ktorej pracovníci si tento rok na výplatných páskach už prilepšili. „Máme totiž viac zákaziek,“ uviedol ako jeden z dôvodov rastu miezd finančný manažér podniku Miroslav Silný. Dvíhanie platov v priemysle výrazne prekonalo aj rast cien, ktorý bol v septembri na úrovni jedného percenta. Vyplýva to z aktuálnych údajov Štatistického úradu.

 

Oživovanie ekonomiky však nie je jediný dôvod rastu platov. Ide o kombináciu viacerých faktorov – zhodujú sa odborníci. „Sú to aj napríklad platené nadčasy kvôli vyššiemu objemu výroby,“ vysvetľuje analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Práve v posledných mesiacoch roka väčšina spoločností dokončuje pre klientov zadané zákazky. Ľudia tak pracujú viac a dlhšie. To sa však podľa generálneho sekretára Zväzu strojárskeho priemyslu SR Jozefa Hübela pozitívne prejavilo aj na vyšších platoch. „Obrat je totiž v tomto období vyšší a firma ocení pracovníkov,“ dodáva.

 

Firmy vyhodnocujú rok

Koniec roka je dôležitým obdobím aj preto, že spoločnosti vyhodnocujú, ako sa im počas roka darilo. A na základe výsledkov sa rozhodnú, či a koľko zamestnanom pridajú. A to či už v podobe odmien, trinásteho platu alebo vyššieho platu na budúci rok.

Okrem toho za vyššie platy môžu aj štrukturálne zmeny v podnikoch. Mnohé z nich sa totiž počas krízy zamerali okrem šetrenia aj na investície do seba a na hľadanie nových obchodných partnerov.

Podľa regionálneho riaditeľa personálnej agentúry Manpower Martina Miklánka sa zvýšila aj efektivita práce, a teda firmy mohli ušetrené peniaze vložiť do svojich pracovníkoch. Najviac zamestnancom podľa neho pridali strojári, elektrotechnici a dodávatelia súčiastok pre automobilky. „Existujú však badateľné rozdiely nielen naprieč odvetviami, ale aj jednotlivými firmami, a zatiaľ čo niektorí priemyselníci môžu pociťovať zlepšenie situácie, iní sa boria s klesajúcim dopytom,“ dodáva analytička Poštovej Banky Jana Glasová.

 

Čaká nás lepší rok

Na budúci rok sa na rozdiel od tohto pozerajú odborníci pozitívnejšie. Čakajú rýchlejší rast ekonomiky a ďalšie zvyšovanie platov. Opatrní sú však v otázke zamestnanosti.

01 - Modified: 2005-09-09 08:10:52 - Feat.: 0 - Title: Dieter Bock: Logistický boom na Slovensku brzdí infraštruktúra
01 - Modified: 2024-04-23 09:05:24 - Feat.: - Title: Rast platov na Slovensku: Jedna vlna prebehla vo februári, druhá môže prísť na jeseň 02 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 03 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 04 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok 05 - Modified: 2022-04-26 07:14:14 - Feat.: - Title: Šéf Chemosvitu pre HN: Slovenskému biznisu na Ukrajine sa darí. Potrebuje však pomoc od špeciálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:50