StoryEditor

Slovensko potrebuje ďalších obchodných partnerov. Fico hovorí o Rusku

20.11.2013, 11:38
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pre Slovensko je dôležité hľadať obchodných partnerov aj mimo hlavných ekonomických centier, akými sú Nemecko či Francúzsko. "Verím, že sa prehĺbi aj spolupráca medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou a že obe krajiny budú aj naďalej rozvíjať vzájomné hospodárske styky. Výrazne by to prispelo k ďalšiemu posilneniu ekonomiky Slovenska, vzniku nových pracovných miest a v konečnom dôsledku aj k zvyšovaniu životnej úrovne našich občanov," povedal dnes v Bratislave premiér Robert Fico v rámci otváracieho príhovoru na Slovenskej kooperačnej burze (SKB). Podujatie zorganizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Cieľom kooperačnej burzy je posilnenie hospodárskych kontaktov a obchodnej výmeny medzi slovenskými spoločnosťami a zahraničnými obchodnými partnermi. Partnerskou krajinou tohto ročníka je Ruská federácia (RF). Na dnešnom podujatí sa zúčastňuje vyše 200 firiem. Podľa premiéra sa na kooperačnej burze firmám otvárajú možnosti na bilaterálne rozhovory medzi slovenskými a zahraničnými firmami. "Slovenská kooperačná burza umožňuje najmä našim malým a stredným podnikom, ktoré zamestnávajú 70 % zamestnancov na Slovensku a generujú zhruba 40 % hrubého domáceho produktu, nadviazať nové obchodné kontakty a nájsť nové trhy pre odbyt svojich výrobkov. SKB počas uplynulých šiestich ročníkov vytvorila príležitosť uzatvárať kontrakty pre vyše 700 podnikateľských subjektov, takmer 400 domácich a viac ako 300 zahraničných firiem z 30 krajín sveta. Ide teda o značný podnikateľský potenciál,“ povedal Fico.

Aj vďaka uplynulým ročníkom burzy sa tak slovenským firmám podarilo vytvoriť subdodávateľské vzťahy napríklad v Ruskej federácii, Belgicku, Austrálii, ale aj v Taliansku a Holandsku. "Zahraničný obchod je pre Slovenskú republiku kľúčovou súčasťou ekonomiky. Patríme medzi najotvorenejšie ekonomiky sveta, ktorých výkonnosť až v 90 % závisí od exportu a každá zmena v rámci zahraničného obchodu má na našu krajinu výrazný dopad. Stratégia hospodárskej politiky vlády je preto zameraná predovšetkým na podporu exportu," priblížil premiér.

Vďaka kooperačnej burze môžu slovenské firmy nájsť významných obchodných partnerov najnovšie aj v Rusku. "Z Ruskej federácie pochádza viac ako 10 % všetkého importu a naša obchodná bilancia je druhá najpasívnejšia zo všetkých štátov. Najväčšiu časť importu tvoria nerastné suroviny, bez ktorých by slovenské hospodárstvo nedokázalo existovať. Na druhej strane je ale potešujúce, že náš export do federácie rastie rýchlejšie ako import," uviedol Fico.

Ako hlavné cieľové sektory, v ktorých sa má rozvíjať spolupráca firiem, boli na tohtoročnej burze definované strojárstvo a energetika. "Veľkosť potenciálu spolupráce s ruskými firmami dokazuje však aj široký záujem v oblastiach, ktoré sú tu zastúpené. Ide o firmy z automobilového, chemického, drevospracujúceho priemyslu, elektrotechniky, energetiky, infraštruktúry, potravinárstva a IT technológií. Sme presvedčení, že naši výrobcovia môžu zahraničným partnerom ponúknuť vysokú kvalitu a že aj burza pomôže zvýšiť ich konkurencieschopnosť na svetových trhoch," dodal Fico.

 

01 - Modified: 2005-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeseň naplnená hudbou
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:05