StoryEditor

Malatinský sa stretol s Ukrajincami kvôli plynu. Podpíšu memorandum

24.04.2014, 19:49
Autor:
tasr, stltasr, stl

Memorandum o porozumení pri dodávkach plynu zo SR na Ukrajinu sa podpíše 28. apríla. "Veríme, že sa podarí ešte urobiť drobné doplnky do pripraveného memoranda tak, aby mohlo byť v pondelok, tiež tu v Bratislave, podpísané obidvoma stranami, v tomto prípade medzi firmami Eustream a Ukrtransgaz," oznámil dnes v Bratislave minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) po trojstrannom rokovaní s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom a s ministrom energetiky a uhoľného priemyslu Ukrajiny Jurijom Prodanom.

Malatinský zároveň informoval, že na rokovaní sa riešili "všetky možné otázky, ktoré reverznú dopravu plynu na Ukrajinu umožňujú". "Rozpracovávame veľmi intenzívne variantu tzv. vojanského prepojenia, ktoré je právne možné zrealizovať s relatívne nízkymi a skorými technickými opatreniami v dvoch fázach," priblížil. Cez toto prepojenie by sa podľa neho dal vo finálnom riešení na Ukrajinu dopraviť "relatívne slušný" objem plynu a "v tomto čase na Slovensko aj dopraviteľný z iných krajín EÚ".

"Zaoberali sme sa takisto možným využitím tzv. veľkého reverzu. V tejto chvíli je však táto situácia právne nie úplne priechodná a nevyhnutne si vyžaduje rokovanie s Gazpromom, respektíve s Ruskou federáciou," poznamenal šéf Ministerstva hospodárstva SR.

"Dali sme si za cieľ čo najrýchlejšie pokračovať v príprave memoranda, aby sa mohli dodávky plynu reverzným tokom realizovať v čo najkratšom čase. Ukrajinská strana je zainteresovaná na tom, aby memorandum s jej pripomienkami bolo podpísané už v pondelok," priblížil Prodan.

Výsledky právnych analýz súčasných zmlúv podľa Oettingera ukazujú, že tzv. veľký reverzný tok plynu na Ukrajinu nie je možný bez súhlasu Gazpromu. Tzv. malé riešenie (vojanské) reverzného toku je však podľa neho možné aj bez súhlasu firmy Gazprom. "Práve preto sa snažíme v druhom kroku diskutovať s Ruskou federáciou, respektíve s Gazpromom, o tzv. veľkom riešení reverzného toku. Rýchlym riešením v roku 2014 môže byť len tzv. malé riešenie," konštatoval eurokomisár.

Ukrajina začala so svojimi susedmi v EÚ rokovania o pomoc pri dodávkach plynu po tom, čo ruský koncern Gazprom začiatkom apríla 2014 postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny dodávaného plynu. Ten Ukrajine zdražel takmer na dvojnásobok. Ukrajina, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, pokrýva približne polovicu svojej spotreby plynu práve dodávkami z Ruska.

01 - Modified: 2006-04-20 09:40:16 - Feat.: 0 - Title: Poznámka: Kto dáva krídla
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:41