StoryEditor

Na grécke banky sa vrhli hedžové fondy

14.05.2013, 00:00
Financie. Fondy môžu rekordne zarobiť na tom, že doplnia kapitál finančným domom.

Do gréckeho bankového sektora natečú milióny eur. Postarať by sa o to mali najmä hedžové fondy vďaka tomu, že Atény odštartovali rekapitalizáciu tamojších bánk. Záujem naliať peniaze do finančných domov majú najmä hedžové fondy. Grécko tým na jednej strane má šancu splniť ďalšiu podmienku, aby im medzinárodní veritelia odklepli vyplatenie tranže za prvý štvrťrok vo výške 4,2 miliardy eur, prípadne aj tranžu za druhý štvrťrok vo výške 3,3 miliardy eur. Na druhej strane na rekapitalizácii môžu hedžové fondy zarobiť.

Ministri financií eurozóny mali o vyplatení tranže rozhodnúť už včera. Do uzávierky redakcie však výsledok rokovaní nebol známy.

Grécke finančné domy zdevastoval najmä odpis gréckeho dlhu, ako aj veľký odlev vkladov klientov.

Podľa informácií Financial Times majú najnovšie záujem naliať do tamojších bánk peniaze spoločnosti Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial, Dromeus či najväčší európsky hedžový fond špecializujúci sa na dlhopisy, spoločnosť CQS. Dôvodom je najmä vidina obrovských ziskov z akcií gréckych bánk.

Podľa Kamila Borosa, analytika X-Trade Brokers, fondy stavajú najmä na tom, že grécke banky už nebudú vo vysokých stratách, a tak nebudú potrebovať ďalší kapitál. „V prípade, že by to tak bolo, akcie banky by mohli vzrásť o niekoľko desiatok percent, pokojne aj viac ako o sto percent. A to z toho dôvodu, že sa ich ceny v súčasnosti pohybujú blízko nuly,“ vysvetľuje Boros.

Hľadanie kapitálu
Grécko hľadá v súčasnosti kapitál pre svoje štyri banky – Piraeus Bank, National Bank, Eurobank a Alpha Bank. Spolu potrebujú približne 27,5 miliardy eur. Ak o niektorú banku budú mať investori slabý záujem, pôjde do rúk štátu. To v súčasnosti hrozí Eurobank a National Bank. Celkove však Brusel snahy Atén zachrániť banky vníma pozitívne.

„Práce na rekapitalizácii bánk sa blížia k záveru. Väčšina z 50 miliárd eur určených na rekapitalizáciu sa už uvoľnilo v prospech bánk. Tento kapitálový „vankúš“ by mal prispieť k stabilite a odolnosti bankového systému v Grécku,“ tvrdí hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:35