StoryEditor

Porastieme viac ako Česi a Maďari

01.01.2015, 23:00
Z krajín V4 budeme druhí najlepší, odhaduje Erste Group. V regióne nás predbehnú iba Poliaci.

Druhý najlepší rast ekonomiky v regióne. Takýto scenár čaká Slovensko v roku 2015. Teda ak sa potvrdí najnovšia prognóza bankovej skupiny Erste Group, ktorú majú HN exkluzívne k dispozícii. Podľa nej má totiž naša ekonomika rásť v roku 2015 až o 2,5 percenta. Z krajín V4 nás predbehne iba Poľsko.

„Poľsko by malo zostať aj piaty rok za sebou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v regióne. Maďarské hospodárstvo sa o niečo spomalí, keďže si už nebude môcť dovoliť zopakovať taký rast verejných investícií ako vo volebnom roku,“ spresnil šéfanalytik Erste Group pre strednú a východnú Európu Juraj Kotian.


Čítajte aj: Ľudia na Slovensku sa majú lepšie. A míňajú viac peňazí


Za úspešným ekonomickým rastom u nás v tomto roku stojí niekoľko opatrení ešte z vlaňajška. Medzi hlavné patrí ponechanie DPH na úrovni 20 percent namiesto plánovaného poklesu na 19 percent. Ďalej aj zmeny v pravidlách odpisovania na daňové účely, kroky na zlepšenie výberu daní a pokračovanie reformy verejnej správy. „Zároveň však vláda zavádza nižšie odvody pre ľudí s nízkymi príjmami a plánuje zvýšiť platy učiteľom, takže schodok sa oproti roku 2014 má znížiť len mierne,“ upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Ťahúňom bude domáci dopyt

Napriek tomu, že slovenskej ekonomike sa má tento rok dariť lepšie ako vlani, stagnujúca eurozóna a spomaľujúce Nemecko prinášajú aj negatívne riziká pre Slovensko. Sme malá a otvorená ekonomika závislá od Európskej únie – a taká citlivo reaguje na ekonomické výkyvy Nemecka, hodnotí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. „Práve to je naším kľúčovým exportným trhom, s podielom vyše 20 percent na slovenských vývozoch,“ spresnila Muchová. Dynamika vývozu a dovozu sa pritom v poslednom čase spomalila a rolu ťahúňa ekonomiky namiesto čistého exportu prevzal domáci dopyt. „Tak ako v tomto roku ekonomiku by mal stále ťahať nahor najmä domáci dopyt, postupne by sa však mohol začať zotavovať aj zahraničný dopyt, na trhoch Európskej únie, a podporiť rast slovenského priemyslu,“ odhadol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Slovenskú ekonomiku by mali okrem toho podľa Pánisa ťahať predovšetkým aj spotreba domácností a investičná aktivita firiem.

Lacná ropa nám prospeje

Rusko-ukrajinský konflikt podľa analytikov nemal doteraz na Slovensko výrazný vplyv. Naše vývozy do Ruska predstavujú menej než päť percent a na Ukrajinu ešte menej. „Slovensko vyváža do Ruska najmä autá a komponenty, zákaz dovozu potravín do Ruska z európskych krajín sa nás takmer nedotýka,“ povedala Muchová. Priamy dosah z recesie v Rusku a na Ukrajine by tak mal byť aj podľa Pánisa zanedbateľný i v tomto roku.

Slovensko závisí najmä od dovozu plynu z Ruska. Muchová však podotýka, že ak sa plyn dostane do Európy či už cez Ukrajinu, alebo mimo nej, vieme ho zo západnej Európy na naše územie dostať cez reverzný tok plynu. Tak by sme sa mali vyhnúť výpadku dodávok plynu ako na jar 2009.

Na druhej strane však Muchová dodala, že klesajúca cena ropy predstavuje tlak smerom nadol pre infláciu aj u nás. „Slovensku ako krajine, ktorá dováža ropu, mohli by nízke ceny ropy pomôcť k vyššiemu hospodárskemu rastu,“ dodala. Pánis vysvetľuje, že nižšie ceny ropy znamenajú nižšie náklady spotrebiteľov na palivá, a teda aj nižšie náklady firiem. „Tieto, ušetrené‘ peniaze sa môžu následne použiť na dodatočnú spotrebu či investície, čo by sa mohlo pretaviť práve do vyššieho ekonomického rastu,“ zhodnotil.

01 - Modified: 2007-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neistota v Hyundai
01 - Modified: 2023-12-20 12:33:28 - Feat.: - Title: Finančný sektor sa ochladil. Ekonomika a pracovný trh sa vyvíjajú stabilne 02 - Modified: 2023-12-14 15:31:08 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zlepšila odhad rastu ekonomiky, pomôže jej nižšia inflácia 03 - Modified: 2023-11-29 11:31:39 - Feat.: - Title: Rast globálnej ekonomiky sa podľa OECD spomalí, tvrdému pristátiu sa však vyhne 04 - Modified: 2023-11-21 17:54:12 - Feat.: - Title: Rast slovenskej ekonomiky tento rok spomalí, v budúcom roku sa však má mierne rozbehnúť 05 - Modified: 2023-09-29 08:49:02 - Feat.: - Title: Britská ekonomika v druhom kvartáli rástla, potvrdili sa očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:21