StoryEditor

Skupina J&T medzi seba vpúšťa Číňanov

27.10.2014, 23:00
Finančná časť skupiny sa dohodla na vstupe čínskeho obra CEFC China Energy za 700 miliónov eur. Obchod musia odobriť úrady.

700 miliónov eur. Takúto sumu vložia do J&T Finance Group Číňania. Jedna z najväčších spoločností vo svete CEFC China Energy Company Limited si tak zabezpečila 30-percentný podiel v tejto známej finančnej skupine, ktorú dnes ovládajú Patrik a Jozef Tkáčovci, Ivan Jakabovič, Mario Hoffmann a Dušan Palcr. „Dlhodobo hľadáme príležitosti rastu a rozvoja. Partnerstvo medzi J&T a CEFC otvára pre obe strany nové príležitosti najmä v oblasti finančných služieb,“ vyhlásil Patrik Tkáč, člen predstavenstva a akcionár J&T Finance Group. Len na spresnenie – zatiaľ ide o uzatvorenie strategického partnerstva, ktoré sa odklepne až v momente, keď transakciu odobria regulačné úrady tak v Číne, ako aj v krajinách, kde J&T pôsobí.

Jedna z najväčších akvizícií Číňanov, ktorú realizujú v strednej a vo východnej Európe. Ale aj transakcia, ktorá J&T Finance Group zabezpečí účasť na najväčších obchodoch svetového biznisu. Aj takéto prívlastky môže dostať vstup CEFC China Energy Company Limited do J&T Finance Group. Tvrdí to Ivan Paule, audit partner poradenskej spoločnosti TPA Horwath:„Potenciál pre rozširovanie je určite v regióne strednej a východnej Európy. Na druhej strane sa však budú obzerať aj po expanzii v západnej časti Európy.“

Ďalší dôvod, prečo známi finančníci vpúšťajú do svojho biznisu Číňanov, je zrejmý. Okrem spomínanej možnosti expanzie za tým stojí aj získanie zdrojov, ktoré budú podľa Martina Javorčeka, partnera v advokátskej kancelárii Maple & Fish, smerovať do nových investícií, ale aj na pokrytie strát.

Kým dnes sa oficiálne hovorí ani nie o tretinovom podiele, otáznik visí nad tým, ako sa to zmení v budúcnosti. Podľa Javorčeka si Číňania dnes J&T testujú. A ak Slováci v testoch obstoja, Číňania budú mať tendenciu v J&T Finance Group dominovať.

 

Čo je J&T Finance Group

– Najcennejším aktívom je J&T Banka.

– Skupina sa zameriava na poskytovanie komplexných služieb spojených s privátnym a retailovým bankovníctvom, so správou majetku privátnych klientov a inštitúcií, s investičným bankovníctvom a projektovým financovaním.

– Pôsobí predovšetkým na Slovensku, v Česku, Chorvátsku a Rusku.

– Čistý zisk skupiny za rok 2013 bol 90,3 milióna eur.

 

Prečo Číňania vstupujú do J&T

Číňania si otvárajú bránu do Európy

Spolupráca známej česko-slovenskej finančnej skupiny a čínskeho obra CEFC China Energy Company Limited sa nebude dotýkať len finančného sektora, ale časom možno aj energetiky. Poukázali na to Parlamentní listy, ktoré s informáciou o akvizícií prišli ako prvé. Podľa odborníkov môže teda prísť časom do úvahy vstup Číňanov do Energetického průmyslového holdingu. Ide o skupinu, ktorá spolu so štátom vlastní SPP. Daniel Křetínský, šéf a spolumajiteľ EPH, však pre HN povedal, že dohoda medzi J&T Finance Group a CEFC China Energy Company Limited sa EPH žiadnym spôsobom nedotýka:„A ani neuvažujeme o vstupe nového investora do holdingu,“ dodal Křetínský.

Pre Číňanov je síce prioritou strategický vstup do bankového sektora v regióne strednej a východnej Európy, avšak to, že CEFC China Energy Company Limited môžu mať časom záujem aj o energetiku, je logické. Ide totiž o jednu z najväčších súkromných korporácií na svete, ktorá pôsobí vo viacerých biznisoch. Gro jej podnikania je vo finančníctve, ale aj v energetike a infraštruktúre.

Mimochodom, Slováci a Číňania zatiaľ o hodnote akvizície hovoriť nechcú. Informáciu o tom, že Číňania za svoj vstup zaplatia 700 miliónov eur, priniesli ako prvé Parlamentní listy. Doterajší vlastníci pritom za vstup nedostanú žiadne peniaze, zvýši sa kapitál J&T Finance Group.

 

Čo je CEFC China Energy Company Limited

– Najväčšia súkromná spoločnosť v Šanghaji a šiesta najväčšia privátna firma v Číne.

– Pôsobí predovšetkým v oblasti financií, energetiky a priemyslu.

– V priemysle sa zaoberá spracovaním, skladovaním, distribúciou a obchodovaním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produktmi.

– CEFC sa celosvetovo radí do top 500 firiem podľa magazínu Fortune.

01 - Modified: 2006-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deväťročná porodila
01 - Modified: 2021-09-20 10:34:18 - Feat.: - Title: Veľké technologické firmy sa zbavujú budúcej konkurencie. Rekordným tempom nakupujú menších rivalov 02 - Modified: 2020-08-17 20:26:47 - Feat.: - Title: Firmy sa dnes nakupujú lacnejšie 03 - Modified: 2020-01-08 20:54:36 - Feat.: - Title: Šesť rokov snahy vyšlo nazmar. Beljajev a Strnad ponúkli za českú vagónku málo 04 - Modified: 2020-01-02 12:17:48 - Feat.: - Title: Trhu s akvizíciami kraľovali Optifin Invest a Arca Capital 05 - Modified: 2019-02-18 05:58:36 - Feat.: - Title: Kalifornia aj Morava. J&T nakupuje vinice vo veľkom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:30