StoryEditor

Za kartel bánk má pykať aj ČSOB. Miliónovou pokutou

12.11.2013, 23:00
Protimonopolný úrad opätovne potvrdil, že tri slovenské banky vytvorili kartelovú dohodu.

Rok 2007. Tri slovenské banky sa mali spojiť v boji proti konkurencii a uzavrieť kartelovú dohodu. ČSOB, Slovenská sporiteľňa a VÚB sa dohodli, že zrušia českej nebankovke Akcenta bankové účty. Ponúkala totiž výhodnejšie výmenné kurzy za cudzie meny ako oni.

Rok 2009. Náš Protimonopolný úrad rozhodol, že takýmto správaním porušili banky pravidlá hospodárskej súťaže a nariadil im zaplatiť 10-miliónovú pokutu. A kým sporiteľni i VÚB už túto pokutu definitívne nariadil zaplatiť v máji tohto roka aj Najvyšší súd, ČSOB ju platiť nemusela.

Október 2013. Udalosti z posledných dní naznačujú, že pokuta zrejme neminie ani ju. „Banky koordinovali svoj postup pri vypovedaní zmlúv o bežných účtoch spoločnosti Akcenta CZ a zároveň sa dohodli, že s ňou neuzavrú nové zmluvy,“ zhrnula najnovší verdikt hovorkyňa úradu Alena Sedláková.

 

Senáty si protirečili

Prečo doteraz nemusela Československá obchodná banka platiť pokutu? Hralo jej totiž do karát rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2011. Ten totiž vtedy v prípade jej žaloby rozhodol, že k žiadnej kartelovej dohode v minulosti nedošlo. Tento verdikt si však protirečil s rozhodnutiami senátov, ktoré riešili žaloby ostatných dvoch bánk na Protimonopolný úrad. Senáty poučené názorom Európskeho súdneho dvora ešte v máji tohto roka nezvratne rozhodli, že banky postupovali v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže.

 

ČSOB sa odvolá

Úrad preto obnovil konanie voči ČSOB a opätovne voči nej potvrdil svoj predošlý verdikt. Za porušovanie pravidiel hry má štátu zaplatiť 3,2 milióna eur. „Rešpektujeme rozhodnutie Protimonopolného úradu, avšak nestotožňujeme sa s ním. Voči rozhodnutiu podáme rozklad,“ reagovala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. Sporom sa teraz bude riadiť rada úradu. Právnici však nepredpokladajú, že by rozhodla inak. „Otázkou však ostáva, ako sa zachová Najvyšší súd. Môžu tu byť totiž aj iné dôvody, pre ktoré by súd rozhodnutie úradu zrušil a ktoré by zároveň neboli v rozpore so záväzným výkladom Súdneho dvora EÚ,“ hovorí partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliam Karas.

Slovenská sporiteľňa i VÚB už verdikt Najvyššieho súdu akceptovali. „Hoci sa nemôžeme stotožniť s viacerými právnymi argumentmi, ktoré boli v konaní použité, rozhodnutie súdu budeme akceptovať,“ povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Sporiteľňa už podľa jej hovorcu Štefana Frimmera túto pokutu uhradila.

 

Účel nesvätí prostriedky

Banky rušenie účtov Akcenty obhajovali argumentom, že na to majú zo zákona právo a poukazovali na to, že nebankovka pôsobila na slovenskom bankovom trhu nelegálne. Nemala totiž licenciu Národnej banky Slovenska. Súdny dvor EÚ však skonštatoval, že banky neboli oprávnené vytvorením kartelu zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a trestať Akcentu tým, že jej odmietli poskytovať služby. Pokiaľ by aj Akcenta podnikala na Slovensku nelegálne, tak banky nemajú právo zlaďovať svoj postup proti nej vytvorením kartelu.

Najväčšie finančné domy na Slovensku sú podľa posledných zistení Protimonopolného úradu podozrivé aj z ďalšieho kartelu. V októbri tohto roka úrad naznačil, že banky sa v minulosti mohli spoločne dohodovať na cenách za poskytované bankové služby. Tie na tieto podozrenia oficiálne nereagovali.

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koncern Bertelsmann 1. polrok neklamal
01 - Modified: 2024-04-25 14:21:06 - Feat.: - Title: Hypotéky lacnejú. Dve slovenské banky teraz oznámili nižšie úroky, ďalšie by sa podľa expertov mohli pridať 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:17 - Feat.: - Title: Banky nasadajú na novú vlnu. Dva veľké finančné domy plošne zvyšujú dôležitý poplatok 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:48