StoryEditor

V USA od vás vždy veľa očakávajú

04.09.2013, 00:00

Máte skúsenosti so štúdiom na troch prestížnych amerických univerzitách, Princeton, Georgetown a Harvard. Ktorú z nich hodnotíte ako najlepšiu?
Každá z týchto univerzít je výborná. Najmä Princeton a Harvard poskytujú študentom veľa príležitostí, a to nielen výskumných, ale aj spoločenských. Harvard je najbohatšia univerzita na svete, ale Princeton má najviac peňazí na jedného študenta.

Sú medzi nimi zásadnejšie rozdiely, alebo sú si podobné? 
Princeton a Harvard sú si kvalitatívne veľmi podobné, hoci atmosféra na nich je úplne iná. Princeton sa nachádza v malom mestečku v štáte New Jersey, zatiaľ čo Harvard je pri omnoho väčšom Bostone. Georgetown nemá až také dobré vybavenie, ale je to najlepšia univerzita v oblasti hlavného mesta a Washington ponúka veľa príležitostí na stretávanie zaujímavých a vplyvných ľudí. Popri magisterskom štúdiu som tak mohol spolupracovať napríklad so Svetovou bankou na výskume zdravotníctva v Južnej Ázii.

Vidíte aj nejaké nedostatky či chyby amerických univerzít?
Na úrovni bakalárskeho štúdia je jedna z veľkých výhod amerického štúdia to, že študenti si jednak nemusia vybrať odbor okamžite, a že musia absolvovať predmety aj z iných disciplín. Študent ekonómie teda napríklad musí absolvovať napríklad nejaké kurzy biológie alebo literatúry. To znamená, že ak študenti zistí, že sa na určitý odbor nehodí, môže ho v priebehu prvých dvoch rokov štúdia celkom jednoducho zmeniť. Taktiež to znamená, že americké univerzity produkujú absolventov, ktorý majú väčší rozhľad, než keby študovali iba jeden odbor. Ak však študent nemá dostatok sebadisciplíny, táto výhoda môže byť, naopak, nedostatkom. Menej disciplinovaní študenti tak niekedy strávia príliš veľa času skúšaním viacerých odborov, až nakoniec zistia, že možno zanedbali svoj hlavný odbor.

Aký je hlavný prínos štúdia na prestížnej univerzite pre človeka?
Jeden z najväčších prínosov štúdia na prestížnej univerzite – samozrejme, okrem zvučného mena, kvalitnej výučby a dobrých kontaktov – sú vysoké očakávania, ktorým sa študenti a absolventi musia prispôsobiť. Toto platí nielen počas štúdia, ale najmä po ňom. Či človek chce alebo nechce, absolvent prestížnej univerzity sa vždy bude tak trochu porovnávať so svojimi ambicióznymi spolužiakmi.

Ako to funguje so získaním občianstva v USA, ak skončíte prestížnu univerzitu?
Napriek tomu, že na amerických vysokých školách študuje veľa študentov zo zahraničia, americká imigračná politika absolventom umožňuje v krajine zostať len relatívne ťažko. Zahraniční absolventi musia získať pracovné vízum, ktorých je iba obmedzený počet. Prezident Obama naznačil, že sa bude snažiť o reformu imigračného systému. Asi najlepším systémom by bol takzvaný bodový systém, ktorý prijali v Kanade. Vysoko kvalifikovaní záujemcovia o občianstvo – ako napríklad absolventi kanadských univerzít – do Kanady môžu imigrovať bez väčších problémov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:18