StoryEditor

Kellner a spol. budú lídrom. Vďaka plynu a elektrine

03.09.2013, 00:00
Energetika. 49 percent akcií v energetickom podniku je už takmer v rukách EPH.

Česko-slovenskí finančníci z Energetického průmyslového holdingu budú najsilnejším hráčom na našom energetickom trhu. Po tom, čo finančná skupina v rukách Petra Kellnera, Jana Křetínského a Patrika Tkáča kúpila začiatkom roka 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, je teraz krok od získania Stredoslovenskej energetiky. Zmenu majiteľa najnovšie odobril aj štát. A to cez Fond národného majetku, ktorý ako väčšinový akcionár schválil vstup EPH do podniku. O obchode informoval český portál motejlek.com.

Ceny by mali ostať stabilné
Finančná skupina má zaplatiť predchádzajúcemu akcionárovi Electricité de France 400 miliónov za 49-percentný podiel v SSE. Bodku za celým obchodom však ešte musí dať európsky protimonopolný úrad. Podľa informácií HN by sa tak malo stať najskôr v októbri.

EPH sa zatiaľ nechce bližšie vyjadrovať ku svojim plánom v podniku. Odborníci však nepredpokladajú, že by zmena vlastníka mohla zvýšiť ceny energií pre domácnosti. „Vstup nového akcionára by nemal mať dosah na ceny energií, keďže by sa nemal premietať do oprávnených nákladov,“ poznamenal analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

Tie totiž u nás kontroluje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. A ten určuje aj strop pre oprávnené náklady energetických spoločností, ktoré sú jednou zložkou ceny elektriny.
Podľa odborníka by tak EPH, naopak, mohlo znížiť svoje náklady vďaka tomu, že využije aj svoju účasť v SPP. Obe firmy obchodujú s energiami a keď akcionár zlúči niektoré činnosti na jedno miesto, ušetrí tak na prevádzke dvoch firiem. „Znížiť takto náklady je úplne prirodzený krok,“ zhodnotil partner v spoločnosti Deloitte Ivan Lužica. 

Megamonopol vraj nehrozí
Holding svojím vstupom do SSE získa ďalšiu významnú energetickú akvizíciu, na ktorú bude mať monopol. Už dnes cez SPP ovláda distribúciu a prepravu plynu, pri ktorých na rozdiel od dodávok energií nie je žiadna konkurencia. Infraštruktúra na prepravu plynu je totiž len jedna.

A rovnako je to aj v prípade elektrickej distribučnej siete. Vstupom do SSE skupina získa kontrolu nad elektrickými vedeniami, a tie zaručujú stabilné zisky – v minulom roku podnik zarobil 81 miliónov eur po zdanení.

Napriek zväčšujúcemu sa vplyvu EPH v našej energetike však analytici nepredpokladajú, že by finanční žraloci mohli u nás ovládnuť energetický trh. „Stále bude len jedným článkom v reťazi a nebude mať napríklad priamy vplyv na cenu komodity,“ upozornil analytik INESS Martin Vlachynský. Podľa neho bude mať na trh s energiami stále najväčší vplyv štát vďaka regulačnému úradu.

01 - Modified: 2004-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobríková v NKÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:10