StoryEditor

Realitné opachy: Vojna developerov o najlepší obchoďák sa skončila fiaskom

30.08.2014, 00:00
V šestnástej časti seriálu pozeráme na veľkolepé plány nákupného centra v Nitre.

Písal sa rok 2007 a nikto na svete (s výnimkou Dr. Skazu) netušil nič o príchode akejkoľvek krízy. Tobôž nie v Nitre. Práve tu sa totiž rozpútal boj, ktorý nemá a dlho asi nebude mať obdobu. Svoj záujem postaviť obchodné centrum tu totiž v podobnom čase ohlásili až štyria investori. Korunu celej situácii pridávali už dve existujúce centrá. Krajskému mestu s necelými 80 tisícami obyvateľov tak „hrozilo“, že bude mať šesť podobných centier. Developerské skupiny si povedali, „kto skôr príde, ten skôr berie“. A podľa toho to aj dopadlo. Najmä v prípade projektu City Park Nitra. Jedenapolmiliardový projekt sa ponáhľal až tak rýchlo, že projekt stojí opustený dodnes.   

Najprv pokuta...
V polovici roka 2007 sa v Nitre dalo napätie krájať. Developerské skupiny na seba narazili. Plán postaviť svoje obchodné centrum totiž dostalo hneď niekoľko z nich. Otázku kto z koho riešili rôzne. Spoločnosť Euro City Park vyriešila časový stres po svojom. Začala stavať bez stavebného povolenia. Úrady si to všimli. A tak prišla na rad pokuta vo výške 400-tisíc eur.

Developerovi pritom hrozila až päťmiliónová sankcia. „Výšku sankcie sme určili podľa rozostavanosti stavby,“ povedala v polovici roka pre agentúru SITA vedúca Mestského stavebného úradu v Nitre Mária Jančovičová. Spoločnosť mala vtedy povolenie len na terénne úpravy, zašla však podstatne ďalej. Aj preto investor ohlásil nový termín otvorenia. Z jari 2008 odložil otvorenie na jeseň toho istého roka.

Už úvodné mesiace projektu City Park Nitra predznamenávali budúce problémy. Ale vráťme sa o pár mesiacov skôr, keď sa v Nitre zrodila myšlienka postaviť mekku nakupovania a oddychu. A nebola vôbec malá. Rozpočet sa vyšplhal až do výšky 1,7 miliardy slovenských korún. Investor počítal, že Nitranov naláka asi na stovku obchodov, ktoré sa mali rozprestierať na ploche 28-tisíc štvorcových metrov (taký menší bratislavský Centrál). Nemalo však zostať len pri shoppingu. Súčasťou areálu mala byť rekreačná zóna s rozmermi 7,5 tisíca štvorcových metrov. Špecialitou malo byť mólo, ktoré by umožnilo člnkovanie na rieke.

... potom vážne problémy
Stavebné práce na projekte po problémoch naštartovali. No o rok nato „naštartovala“ aj kríza. A investor pochopil, že dokončiť projekt bude veľmi náročné. Už koncom roka 2008 spoločnosť Euro City Park vyhlásila, že stavebné práce zastaví. Dôvodom mala byť práve spomínaná finančná kríza a aj problémy s úverovaním. „Sme pripravení odpredať aj 100 percent obchodných podielov v investorskej firme,“ povedal pre Trend Peter Kuliffay z Euro City Park. Majoritným majiteľom spoločnosti bol pritom stavebný gigant Doprastav. Posledným krokom pred zastavením prác malo byť dokončenie skeletu.

Problémy začalo v nasledujúcich mesiacoch riešiť aj mesto. „Nechceme, aby tam zostal len skelet. Myslím si, že banky peniaze majú, len sa ťažko hľadá partner na projekt, ktorý je zaťažený predbežným opatrením, a je tam súdny spor o pozemky,“ povedal v apríli 2009 pre agentúru SITA viceprimátor Nitry Štefan Štefek. Záujem deklaroval aj Doprastav. „Pevne veríme, že súčasnú zlú ekonomickú situáciu sa podarí prekonať a že v blízkej budúcnosti dobudujeme v Nitre dielo, ktoré sa ponukou priestorov na nákup, služby, športové aktivity a trávenie voľného času stane obľúbeným miestom obyvateľov Nitry a širokého okolia,“ konštatuje Doprastav.

Stále to isté
Ďalšie mesiace však nepriniesli nič nové. Ešte pred zmrazením stavby mal projekt asi 60-percentnú obsadenosť. Medzi najväčších nájomníkov patrila módna značka C&A. Dohodnuté obchody však po prieťahoch s výstavbou začali zo City Parku utekať. V roku 2010 tak zostal už len jeden vážny záujemca –- maloobchodná sieť Tesco.

Ľady sa pohli na jeseň 2011. Aspoň symbolicky. V meste sa totiž začali množiť informácie o petícii za zbúranie rozostavaného skeletu. Aj to prinútilo investora verejne deklarovať, že o dostavbu projektu má stále záujem. V septembri teda došlo k dohode o prenájme parkoviska na účel projektu. Mesto plánom developera verilo. „Stavebné povolenie chcú podať koncom jesene – začiatkom zimy – a v lete 2012 chcú začať stavať, predpokladám teda, že zmluva sa naplní od leta 2012,“ konštatoval pre médiá Štefek. Stavebné povolenie získali, ale až o pár mesiacov. So stavbou to však nijako nepohlo.

Doteraz otázne
Stavba stojí bez pohnutia dodnes. Ako inak, skloňujú sa slová stavebné povolenie a investor. „Opätovne je vydané ďalšie právoplatné stavebné povolenie, pretože to predošlé, ktoré nadobudlo právoplatnosť vo februári 2013, malo dočasnú platnosť iba do 30. júna 2013,“ povedal pre HN Andrej Jančovič z Mestského úradu v Nitre. Investor stavby na otázky neodpovedal. Naposledy sa pre médiá vyjadroval na jar tohto roka, keď sa sťažoval na to, že nemá investora, keďže projekt nemá vydané právoplatné stavebné povolenie. Navyše Doprastav, ktorý stojí za celým projektom, je aktuálne v reštrukturalizácii. Bez nového investora sa v projekte asi nepohne. Nitre tak nezostáva nič iné, iba čakať a veriť, že opachu raz dokončia. „Samozrejme, aj na základe týchto skutočností mesto má záujem, aby bola stavba dokončená,“ uzatvára Jančovič.

Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistku má málokto
01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:08