StoryEditor

Bratislavský Volkswagen sa blíži k špičke regiónu

03.09.2013, 00:00

Bratislavský Volkswagen sa opäť priblížil k absolútnej špičke medzi firmami strednej a východnej Európy. V roku 2012 prekonal na tržbách hranicu 6,5 miliardy eur, čo je 14. najlepší výsledok v regióne. Vyplýva to z exkluzívneho rebríčka Top 500 najväčších firiem strednej a východnej Európy od poradenskej spoločnosti Deloitte, ktorý majú HN k dispozícii.

Celé odvetvie
Automobilke sa vlani mimoriadne darilo, keď dokázala svoje tržby zvýšiť o viac ako štvrtinu. K elitnej desiatke firiem sa približuje každý rok viac – ešte pred štyrmi rokmi obsadila v rovnakom rebríčku 28. priečku. V rámci automobilových závodov ju preskočila len česká Škoda. „Rok 2012 bol najúspešnejším v celej našej 21-ročnej histórii. Celkovo sme vyrobili 420-tisíc vozidiel, čo je medziročne o 99,5 percenta viac,“ zhodnotil pre HN predseda Predstavenstva Volkswagenu Slovakia Albrecht Reimold.

Dôvodom úspechu je rozšírenie portfólia o ďalšie modely, ale aj čoraz častejšia orientácia na trhy mimo Európskej únie, akým je napríklad Rusko.

Situácia v závode z hlavného mesta pritom odzrkadľuje celý automobilový trh na Slovensku. Darí sa totiž aj ďalším dvom slovenským automobilkám – obe dokázali svoje tržby zvýšiť takmer o 18 percent. Žilinská Kia už atakuje štvormiliardovú hranicu, trnavská PCA Slovakia je tesne pod dvoma miliardami. „Ich výhodou je, že sa neorientujú na najdrahšie luxusné vozidlá, ale na strednú triedu, ktorej sa kríza výrazne nedotkla,“ konštatuje prezident Deloitte Slovensko Vladimír Masár.

Rast aj v tomto roku
Veľká trojka, ktorá má výrazný vplyv aj na rast slovenskej ekonomiky, by mala potiahnuť aj v tomto roku. Podľa čestného prezidenta Združenia automobilového priemyslu Jozefa Uhríka všetky tri fabriky idú na plnú kapacitu a nie sú žiadne náznaky významných výkyvov v objednávkach. „Výsledky za prvý polrok naznačujú, že bude dobrý.“ Podľa neho pomáha aj fakt, že v rámci svojich koncernov majú silnú pozíciu, čo vidieť na zverovanej výrobe nových modelov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:34