StoryEditor

Nemáme inú možnosť

27.01.2014, 22:59
Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, pre HN:

Ešte na jeseň ste štát varovali pred tým, že sa budete v Európskej komisii sťažovať. Teraz ste svoje slová naplnili.

Rozhodnutie o podaní sťažnosti sme vykonali po dôkladnom uvážení, preskúmaní platnej novely zákona, ako aj konzultáciách s odborníkmi na európske právo u nás aj v zahraničí. Uvedená novela podľa nášho právneho názoru nielen nespĺňa podmienky ustanovené európskou legislatívou, ale je s nimi v rozpore.

V čom je novela zákona o odpadoch chybná?

Najväčším nedostatkom úpravy je obmedzovanie hospodárskej súťaže a bezdôvodné preferovanie skupín obchodníkov, pri zavedení nemožnosti priameho prístupu priemyslu k odpadu, ako jeho surovine potrebnej na ďalšie spracovanie.

Slovenské podniky vraj môžu kvôli novele prepúšťať.

Môže dôjsť k zániku recyklačného priemyslu na území Slovenska, respektíve k neoprávnenému obmedzeniu činnosti a zisku existujúcich podnikov. Následky novej právnej úpravy sa navyše môžu prejaviť aj stratou pracovných miest v recyklačnom priemysle, znížením jej zahraničnoobchodnej bilancie z dôvodu zníženia pridanej hodnoty výrobku, keď sa bude vyvážať odpad, a nie výrobok z tohto odpadu pochádzajúci. To bude mať, samozrejme, vplyv aj na ostatné odvodové povinnosti do sociálnych a zdravotných poisťovní, dane a podobne.

Nie je sťažnosť a hrozba infringementu príliš tvrdou reakciou?

Napriek niekoľkonásobnému upozorňovaniu ministerstva v procese schvaľovania novely, že uvedené znenie nie je v súlade s európskou legislatívou, ministerstvo neprijalo naše návrhy a podnety a novelu zákona schválilo. Preto nemáme inú možnosť, ako požiadať Európsku komisiu, či je znenie nášho zákona v súlade s legislatívou Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:46