StoryEditor

O bankovej únii obe strany mlčia

20.09.2013, 00:00

Podstatnou európskou otázkou, ktorej sa však obe strany nemeckých volieb skôr vyhýbajú, je banková únia. Tá by mala stabilizovať bankový systém eurozóny a vyriešiť, z akých peňazí sa budú banky v prípade potreby zachraňovať.

Regulácia bánk
Prvú úlohu majú plniť spoločné regulačné pravidlá pre fungovanie európskych bánk. Tie by sa mali stať kompetenciou Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá by tak mala plniť aj úlohy, za ktoré dnes zodpovedajú národné centrálne banky v jednotlivých krajinách.

Druhý problém, z čoho budú banky v problémoch zachraňované, má riešiť nový fond. Prispievať by doň mali hlavne banky, ale vylúčená nie je ani účasť štátov. Oba tábory v nemeckých voľbách zatiaľ vyjadrili podporu iba bankovému odvodu, ktorý by mal tiecť práve do spomenutého fondu.

Najaktuálnejšou otázkou, ktorá čaká na nemecké rozhodnutie, je možné vytvorenie európskej agentúry, ktorá by rozhodovala o prípadnom úpadku a reštrukturalizácii problémových bánk. Nemci proti nej namietali z dôvodu, že by si vyžadovala otvorenie európskych zmlúv, ktoré by bolo politicky náročné. Dnes sa však už ozývajú hlasy, ktoré tvrdia, že to pôjde aj inak. Jednou z navrhovaných možností bolo, že by jej právomoci vzala na seba európska komisia. Berlín však namieta, že by to komisiu ešte viac posilnilo.

Rovnaké pravidlá
Vytvorenie bankovej únie by najmä prenieslo zodpovednosť za reguláciu na ECB. Pravidlá by tak platili pre všetkých rovnako. To však nesie so sebou riziko, keď by sa zotreli štandardy, ktoré dodržiavajú zodpovedné banky, napríklad na Slovensku, a nezodpovedné na juhu Európy. Problémy, ktoré by mohli následne menej zodpovedné banky postihnúť, by mal riešiť práve finančný fond. Ak by ho tvorili povinné odvody bánk a regulácii by podliehali všetky banky zóny, v praxi by to mohlo vyzerať aj tak, že zodpovedné a konzervatívne banky, aj slovenské, by platili záchranu svojich nezodpovedných konkurentov. A to by zase mohlo posilniť morálny hazard. V hre je však aj možnosť, že by spoločnej regulácii podliehali iba najväčšie banky menovej únie samostatne, bez účasti ďalších členov skupiny, do ktorej patria. Tým by sa spoluúčasti na prípadnej záchrane vyhla väčšina slovenských bánk, ktoré do takýchto skupín patria.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:18