StoryEditor

„O naše lietajúce auto sa zaujíma aj NASA“

02.10.2013, 23:58
Slovenský dizajnér Štefan Klein, ktorý pred pár dňami predstavil prototyp Aeromobil 2,5, exkluzívne pre HN:

Pred pár dňami ste svetu predstavili prototyp vášho lietajúceho auta Aeromobil 2,5. Čím je výnimočný?

Ide o jediný model vo svete, ktorý sa z čistého automobilu dokáže pohybom a otáčaním zmeniť na čisté lietadlo. Niečím podobným sa zaoberá ešte americká Terrafugia, tá je však založená na inom princípe než náš Aeromobil.

Kde mal svetovú premiéru?

Ukázali sme ho prvýkrát na minulotýždňovej konferencii v kanadskom Montreale, kde sa prezentovali nové produkty zo sveta leteckého priemyslu. Prototyp aeromobilu tam rozhodne zaujal. Hovorili sme o ňom aj s predstaviteľmi amerického leteckého a vesmírneho úradu NASA.

 

Mala NASA záujem zakúpiť od vás patent na tento dopravný prostriedok?

Patent, ktorý máme zaregistrovaný, si od nás nechceli kúpiť. NASA podporuje individuálnu leteckú dopravu a stretáva sa s predstaviteľmi firiem, ktoré sa tejto oblasti venujú. Samozrejme, pre nás je dobrou správou, že s nami o aeromobile hovoria.

Bude sa aeromobil vyrábať aj sériovo?

Určite áno, ale až Aeromobil 3. Súčasný model 2,5 zostane prototypom, akýmsi medzistupňom medzi dvojkou a trojkou.

Koľko môže podľa vášho názoru trvať práca na vývoji Aeromobilu 3?

Odhadujem to zhruba na rok, kým sa nám ho podarí otestovať a získať všetky certifikáty na to, aby mohol byť zaregistrovaný ako auto a tiež ako lietadlo. Práve tieto certifikáty patria medzi najťažšie súčasti našej práce.

Skúšate ho aj osobne?

Áno, testujeme vo vzduchu všetky jeho funkcie.

Výroba takéhoto prototypu je určite veľmi drahá...

To rozhodne áno, našou výhodou je, ze sme nesmierne efektívny, kedže neriešime iba design ale aj celu konštrukciu, výrobu a montáž. Je vsak pochopiteľne, ze s každou ďalšou verziou rastie kvalita prevedenia a tým aj finančná náročnosť.

Máte už predstavu, kto by mal v budúcnosti patriť medzi vašich klientov?

Budú to ľudia, ktorí si môžu dovoliť autá vyššej triedy. Teda nebude určený pre bežných zákazníkov. Poskytne komfort cestovania od dverí k dverám na dlhšie vzdialenosti.

A jeho cena?

Tá sa bude odvíjať od viacerých faktorov. Napríklad od toho, aký oň bude záujem, keď sa spustí jeho výroba v limitovanej sérii.

Už sa niekto prihlásil s tým, že ho chce kúpiť?

Ľudia sa oň zaujímajú, žiadne objednávky však zatiaľ nemáme, keďže presne nevieme, kedy sa začne vyrábať.

Očakávate teda, že sa bude dobre predávať?

O takéto produkty záujem určite je. Tento týždeň sa napríklad predal za milión eur prototyp značky Molt z 50. rokov. Vyrobilo sa ho v tom čase len šesť kusov.

Nebudú s ním však mať problém napríklad úrady?

Chceme ho nastaviť tak, aby sa na prvý pohľad vôbec nelíšilo od bežných áut ani lietadiel. Teda aby nevzbudzovalo pocit bizarnosti, keď ho niekto na ulici uvidí. Skrátka to musí byť krásne auto a v tom je aj sila dizajnu. Aj preto nastavujeme jeho podvozok tak, aby bol rovnaký ako pri normálnych autách, mohol jazdiť po štandardných cestách a povedzme zaparkovať bez nejakých špeciálnych úkonov. A to isté platí aj pri lietaní. Skrátka, aby to bolo dobré auto a dobré lietadlo v jednom.

Kedy ste vlastne prišli na nápad vyvinúť lietajúce auto?

K lietaniu som mal vždy blízko. Od mladosti som bol členom aeroklubu. Na prvom aeromobile som pracoval už od roku 1990. Bola to zvláštna doba krátko po revolúcii, keď sme mali odvážne nápady. V tom čase som mal počas štúdia dizajnu diplomovku práve na tému vozidla, ktoré lieta.

Podobné plány však ľudia mali určite už aj v minulosti...

Zaujímavé je, že napríklad už v 40. rokoch predpovedal vznik takéhoto stroja slávny Henry Ford. Vtedy vyhlásil, že čoskoro sa bude vyrábať dopravný prostriedok, ktorý spojí auto s lietadlom.

01 - Modified: 2005-07-04 11:20:42 - Feat.: 0 - Title: Nemeckí manažéri musia zverejniť platy
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 05 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:05