StoryEditor

Baťovci sa nevzdávajú. Boj o miliardu so Slovenskom pokračuje

24.11.2014, 14:00
Autor:
redredSITASITA
Vnuci slávneho zlínskeho podnikateľa budú na Ústavnom súde žiadať vysporiadanie za znárodnený majetok.

Vnuci slávneho zlínskeho podnikateľa Jana Antonína Baťu sa nezvdávajú v boji o miliardu a budú na Ústavnom súde žiadať ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok. Dnes to v tlačovej správe oznámil právny zástupca dedičov Tomáš Pecina.

Baťovci sa nevzdávajú aj napriek tomu,  že im podľa uznesenia Krajského súdu v Bratislave bolo zrušené minuloročné uznesenie Okresného súdu Bratislava I, ktorým súd očistil slávneho zlínskeho podnikateľa Jána Antonína Baťu z obvinenia, že za 2. svetovej vojny konal proti záujmom Československej republiky. „Ak rozumiem krajskému súdu správne, znamená to, že  Baťa zostane na Slovensku navždy zločincom. Hoci sa všetci historici zhodujú, že vtedajší proces bol politicky motivovaný a nemal s hľadaním práva a spravodlivosti nič spoločného,“ tvrdí Pecina.

Baťovi dediči trvajú na tom, že bolo porušené ich základné právo na spravodlivý proces a prístup k súdu. Žiadajú preto zrušiť rozhodnutie krajského súdu a vrátiť vec na nové prerokovanie, uvádza sa v podaní na Ústavný súd SR. V podaní na súd upozorňujú aj na mediálny tlak a neskrývaný nátlak vlády SR na justičné orgány.


Prečítajte si aj: Zvrat v kauze Baťovci. Súd zrušil pôvodný rozsudok


Vnuci Jána Antonína Baťu sú pripravení podať sťažnosť aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Rovnaký názor ako Pecina má aj brnenský advokát Robert Cholenský, ktorý na obhajobe slávneho zlínskeho priemyselníka spolupracuje: "Hovorím si, ešte že už Ján Anonín Baťa nežije, pretože inak by ho dnešná slovenská justícia kľudne poslala na pätnásť rokov do väzenia: rozsudok z roku 1947 je podľa nej predsa nezmeniteľný!" hovorí Cholenský.

Najnovšie rozhodnutie nedokáže pochopiť ani John G. Baťa-Nash, jeden z vnukov Jana Antonína Baťu, ktorý je tak masívnym politickým ovplyvňovaním justície a zastrašovaním sudcov šokovaný. Pecina k tomu poznamenáva:

"Je pre mňa naozaj ťažké nájsť spôsob, ako také rozhodnutie mojim klientom tlmočiť a vysvetliť im, ako mohli vôbec vzniknúť. Sú zvyknutí na život v právnom štáte a justičnej praxe na Slovensku, kde sudcovia radšej plnia, čo im vláda prikáže, s vedomím rizika, že keby nevyhoveli, mohli by v kárnom konaní prísť o talár, ide mimo medze ich predstavivosti."

01 - Modified: 2007-01-04 16:57:00 - Feat.: 0 - Title: Neodolateľná vôňa ženy
01 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 02 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 03 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 04 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 05 - Modified: 2023-11-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Matka vo svojom dome nemusí trpieť dvoch dospelých synov, rozhodol súd. Žena bola z dvoch 40-tnikov zúfalá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:40