StoryEditor

Penta postaví na okraji Bratislavy novú štvrť. Najprv počíta s vyše 300 bytmi

02.08.2015, 00:00
Penta plánuje novú obytnú štvrť – Bory Home. Termín dokončenia ešte nie je jasný.

Bratislava má limitované možnosti na rozširovanie. Na juhu je hranica, na juhovýchode Slovnaft. Na severe Koliba a lesy. Ostáva východ a západ. Práve na západný smer stavila investičná skupina Penta Investmets. Vedľa už existujúcej obchodnej zóny Bory plánuje postaviť novú obytnú štvrť Bory Home I.

Začať stavať by sa malo začiatkom budúceho roka, i keď konkrétny termín ešte nie je jasný. „Momentálne pripravujeme prvú etapu Bory Home. Konkrétny termín je závislý od získania potrebných povolení,“ uvádza pre HN hovorca Penty Gabriel Tóth.


Prečítajte si aj: V megaprojekte Bory je pusto. „Aspoň sa netlačíme,“ hovoria zákazníčky


Veľké plány smerom na západ

Ako naznačuje už názov projektu s jednotkou za menom, obytné bloky budú len prvým krokom k celej novej rezidenčnej štvrti. Developer konkrétny rozsah projektu ešte neprezradil. „Celkový počet jeho etáp bude závisieť najmä od vývoja na realitnom trhu,“ dodáva Tóth. V prvej etape sa má postaviť desať obytných domov s 340 bytmi. Ubytovať by sa tam malo vyše 888 obyvateľov. Zámer developera je ponúkať všetky typy bytov od jednoizbových až po štvorizbové. Náklady na výstavbu úvodnej fázy sa odhadujú na 15 miliónov eur.

 

Cena zatiaľ neznáma

Ceny bytov zatiaľ nie sú známe. „Konkrétne cenové ponuky predstavíme až pri začiatku predaja, ktorý by sme chceli začať už na jeseň tohto roka,“ informuje Tóth. Investor chce ponúknuť cenovo dostupné bývanie aj pre mladé rodiny či ľudí hľadajúcich si prvé bývanie v Bratislave. Penta plánuje byty aj sama predávať. Čo sa týka bankového financovania, developer ešte nie je rozhodnutý, či využije aj tento kanál pri výstavbe.

Ak sa tento projekt rozšíri, môže v budúcnosti priniesť ďalšie stovky bytov. Tie môžu oživiť zatiaľ rozostavanú lokalitu a potenciálne naplniť aj obchodné centrum Bory Mall, ktoré zatiaľ nie je úplne vyťažené. Obchodná zóna Bory sa stále buduje a pribúdajú tam silné značky ako Metro, Decathlon či Hornbach.

Výhody a nevýhody

Realitní makléri zhodne hodnotia tento projekt ako perspektívny z hľadiska lokality aj rozšírenia. „Projekt poskytne klientom modernú architektúru, vysoký komfort bývania v príjemnom prostredí za prístupnejšie ceny bez nutnosti cestovať ďaleko za nákupmi či zábavou,“ hovorí pre HN Alexander Krajňak, konateľ Re/Max Absolute.

Analytik spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič hodnotí pozitívne celý projekt Bory. „V prvej fáze sa developer rozhodol vybudovať občiansku, cestnú a sieťovú infraštruktúry pre neskoršie fázy výstavby,“ dodáva. Realitní odborníci hodnotia pozitívne aj nadväznosť Bory Home na mestskú časť Bratislavy – Dúbravku.

Pri diaľnici

Projekt má aj svoje slabé miesta. Napríklad blízkosť bytových domov pri diaľnici. „Hlučnosť by mohla mať rušivý vplyv hlavne na nehnuteľnosti v okrajovej časti projektu Bory Home,“ myslí si Ondrovič.

Podľa neho by sa to dalo vyriešiť protihlukovou stenou. Developer tvrdí, že byty v prvej etape budú od diaľnice vzdialené približne 700 metrov. „Úroveň hluku z diaľnice v takejto vzdialenosti je už nízka a v rámci urbanizácie územia sa tieto parametre ešte zlepšia,“ myslí si Tóth. Na druhej strane blízkosť diaľnice je výhodou kvôli dostupnosti do centra Bratislavy. Negatívom môže byť aj to, že kým bude štvrť dostavaná, prví obyvatelia budú bývať pri stavenisku.

Či bude nová štvrť úspešná, bude záležať na cene. Tá bude jedným z kľúčových faktorov, ktoré budú ovplyvňovať predajnosť a záujem kupujúcich. „Ak by boli ceny na úrovni 1 600 – 1 700 eur, tak si dovolím tvrdiť, že sú nastavené primerane danej lokalite,“ hodnotí Krajňak.

01 - Modified: 2007-08-09 08:07:00 - Feat.: 0 - Title: Fico Government to Push for a Public-Service Health Insurance System
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:58