StoryEditor

Penta vymazala najvyšší slovenský mrakodrap

23.09.2014, 00:00
Komplex Slovany vystriedajú Rezidencie Pri mýte. Finančná skupina ich zmenšila a zlacnila.

Svojho času to mala byť najvyššia obytná budova na Slovensku. Poschodiami mala dokonca prekonať aj budovu NBS. Mala. Projekt Slovany, ktorý mal v Bratislave ponúknuť 900 bytov, skončil v konkurze. Po projekte zostali len dlhy a prázdna lúka. Dnes je všetko inak. Projekt oživuje finančná skupina Penta Investments. Aj keď s pôvodnými návrhmi nemá nič spoločné. „Celkovo preinvestujeme 34 miliónov eur,“ povedal Michal Padych, projektový manažér Penta Investments.

Prekreslené na nepoznanie

Bol to projekt, ktorý mal úplne zmeniť podobu Bratislavy. Slovany mali byť jednou z výškových dominánt mesta. Prišla však realitná kríza a projekt neustále odkladal začiatočný termín prác až nakoniec celý skončil v dražbe. Odvtedy uplynulo päť rokov a náhrada kontroverzného projektu je na svete. Finančníci z Penty včera predstavili koncept Rezidencie Pri mýte. Oproti kontroverzným Slovanom je výrazne nižší, menší a lacnejší.

Pôvodnú verziu dvojice „mrakodrapov“ nahradí skupina deviatich šesť-až osempodlažných budov, ktoré ponúknu v prvej fáze asi 134 bytov. Finančníci celkovo plánujú postaviť spolu 335 bytov. „Výstavba druhej fázy bude prispôsobená predajom bytov postavených v prvej fáze,“ dodáva Jozef Šimek, sales manager spoločnosti Penta. Podľa jeho slov bude záležať aj na reakciách na prvú fázu.

Cena za nižšie

Jedným z dôvodov, prečo projekt Slovany neuspel, boli aj ceny. Tie sa pohybovali vysoko nad 2,5 tisíca eura na štvorcový meter. „Cena bola finančne nadhodnotená pre klientov v čase krízy a krátko po nej,“ konštatuje Peter Balogh, predseda Predstavenstva Negotiant Group. Penta zvolila cenu na úrovni 2100 eur na štvorcový meter. Napríklad cena jeden a pol izbového bytu sa začína na úrovni 99-tisíc eur. Čím Penta kopíruje finančnú ponuku, s ktorou začínal projekt konkurenčnej Panorama City od J&T Real.

Bytov je málo

Realitní makléri poukazujú na to, že na trhu je dopyt po bývaní. „Bytov na trhu je málo. Dá sa povedať, že nemáme čo predávať. Veľa projektov bolo kvôli kríze pozastavených a zrušených,“ konštatuje Peter Balogh. Na druhej strane j rekordne nízke úroky na hypotékach sa podpisujú pod to, že záujemcov o bývanie je oveľa viac ako v minulých rokoch. „Za posledný polrok sa zvýšil predaj novostavieb. Dokonca sa predávali aj byty, ktoré boli predtým nepredajné. Ich cena sa pritom neznižovala,“ prezrádza aktuálny trend na trhu generálny riaditeľ realitky Century 21 Slovakia Daniel Bilý.

 

Trhu pomohli hypotéky

Ešte pred dvoma rokmi bolo na bratislavskom realitnom trhu voľných okolo štyritisíc bytov v novostavbách. Pozostatky po realitnej kríze boli často nepredajné. Veľké rozmery, zlé dispozičné riešenia a na konci vysoké ceny. Došlo k zlacňovaniu aj prekresľovaniu. A výsledok sa dostavil. Podľa posledných dostupných čísel je v Bratislave voľných niečo menej než tritisíc bytov. „Predaj bytov je na tom lepšie ako v roku 2013,“ pochvaľuje si generálny riaditeľ realitky Century 21 Slovakia Daniel Bilý. Pomohli hypotéky, ale aj nové projekty. Tie sú oproti predkrízovým časom menšie a zároveň aj lacnejšie. Aj keď Slováci bývajú v menšom. Osobitným trendom sú štartovacie byty, kde sa môžu predávajúci pochváliť spojením „vypredané“ ešte pred skolaudovaním stavby.

01 - Modified: 2006-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: udalosti
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty 05 - Modified: 2024-02-29 22:52:10 - Feat.: - Title: Očakávaný predaj domov v USA sa v januári prekvapujúco znížil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:11