StoryEditor

Vzdelanie študenta nepredá

06.09.2013, 00:00

Do akej miery je úspešné ukončenie vysokej školy zárukou, že si absolvent nájde zamestnanie?
Takmer žiadnou, skôr ide o to, ako dokáže „predať“ svoje vedomosti zo školy, ako vie presvedčivo pôsobiť, rozprávať o štúdiu, diplomovej práci, praxi počas školy.
Dnes už je ukončenie vysokej školy považované skôr za samozrejmosť. Zaujímavejší v tomto prípade je odbor a typ školy, ktorý absolvent skončí.

Školské výsledky už teda nie sú dôležité?
Samozrejme, sú spoločnosti, štátne inštitúcie, ktoré pri prijímaní absolventov majú záujem o nahliadnutie do ich študijných výsledkov, ale ešte stále to nie je záruka, že sa stanú členmi tímu potenciálneho zamestnávateľa. Je to skôr súbor vecí, ktorý im zabezpečí to, že si nájdu zamestnanie. Napríklad či sa vedia bezprostredne prezentovať, či vedia presvedčiť osobnostne svojho potenciálneho zamestnávateľa, že sú zaujímaví, do akej miery vedia využiť prezentáciu v cudzom jazyku, či zvládnu zadania a požiadavky spoločnosti.
 
Ako to bolo pred krízou?
Myslím si, že aj pred piatimi rokmi bolo rovnako dôležité, či je daný absolvent „použiteľný“ v praxi. To, že mal výborné vedomosti, skončil štúdium s červeným diplomom, ešte nemuselo byť zárukou získania práce. Vždy je to o súbore viacerých veci naraz a o možnostiach na trhu práce. Rozdielom v uplatniteľnosti bola najmä situácia na trhu, keď firmy mali problém s nedostatkom kvalifikovaných ľudí. Dnes si môžu vyberať z kvalitných uchádzačov, aj keď to neplatí pri všetkých odboroch.
 
Poskytujú slovenské VŠ pre študentov dostatočne relevantné poznatky pre prax?
Nerada by som paušalizovala, ale skôr si myslím, že tieto poznatky sú veľmi málo prepojené s praxou. Myslím si, že veľa zamestnávateľov to na rôznych fórach dostatočne zvýrazňuje, dokonca samy firmy si vytvárajú „doškoľovacie akadémie“ priamo vo firme pre absolventov škôl, keďže pociťujú túto nedokonalosť vzdelávacieho systému u nás.

Ako reagujú samotní študenti?
Stretávame sa aj s veľmi zaujímavými absolventmi, ktorí chápu, že sa nemôžu spoliehať len na školské vedomosti a robia rôzne dobrovoľnícke aktivity a sami si nachádzajú spôsoby, ako byť po ukončení školy atraktívni pre potenciálneho zamestnávateľa. Čoraz častejšie sa objavujú aj uchádzači, ktorí neukončia školu, pretože dajú prednosť získavaniu relevantnejších poznatkov počas práce pre firmy v porovnaní s tým, čo by sa naučili v škole. Ide hlavne o technické smery, kde je veľmi rýchly vývoj technológii, na čo nevedia VŠ reagovať.

Čo by ste im odporučili?
Medzi študentmi a absolventmi zavládne ešte väčšia konkurencia. Výhodu budú mať tí, ktorí počas školy získajú čo najviac praktických zručností a tieto budú vedieť prepojiť s teoretickými poznatkami, ktoré v škole získali. Účasť na zahraničných stážach, odborná prax v reálnych prostrediach firiem, účasť na trainee programoch a pod. výrazne zvýšia šance uchádzača v porovnaní s tým, ktorý len „získal“ diplom.

Vo svojom voľnom čase by sa mali zamerať na zdokonalenie sa v cudzích jazykoch a rozvíjať svoju IT gramotnosť. Dnes totiž mnoho študentov aj napriek tomu, že má skúšku z IT, nedokáže dostatočne používať aj základný kancelársky softvér.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:05