StoryEditor

Poliaci dali "žralokom" megaobchod i krach

09.08.2013, 00:00

Jeden z troch top najlepších obchodov vo svojej histórii, ale zároveň aj prvý krach v rámci skupiny vôbec, priniesol vstup investičnej skupiny Penta do Poľska.

Ako po Janovovi?
Traduje sa, že Poľsko je pre slovenský biznis zakliata krajina, kde sa Slováci nevedia presadiť. Ak je to sčasti pravda, potom sa poľský príbeh Penty javí ako zaujímavý. "Najväčšiu pozornosť vzbudil predaj siete obchodov Žabka investičnému fondu Mid Europa Partners za 400 miliónov eur. V čase, keď ho vlastnila Penta, bol vnímaný ako úžasný aj rast samotnej firmy," hovorí zástupca šéfredaktora poľského denníka Pulz Biznesu Gregorz Nawacki, ktorý sa analýzam pôsobenia Penty v Poľsku dlhodobo venuje.

V roku predaja dosiahla Žabka tržby 650 miliónov eur so ziskom 35 miliónov. Penta dokázala Žabku rozšíriť o 400 predajní. Podľa Nawackého dôvod, prečo je Penta v krajine úspešná, je najmä jej veľmi dobrý prehľad trhu. "A ten pramení z veľmi kvalitného lokálneho tímu. Dôkazom dobrého prieskumu možností je aj nedávna kúpa nemocníc EMC," hovorí. Podľa Nawackého otázkou teraz je, ako sa bude Pente dariť po odchode Jozefa Janova. "Dôvod domnievať sa, že sa jej môže dariť i naďalej, dáva nový riaditeľ poľskej pobočky Filip Szubert, ktorý už dokázal urobiť tri úspešné transakcie ako Empik, EMC či tohtotýždňovú ACP Pharma," myslí si. Úspech Penty v Poľsku podľa analytika súvisí aj s jej schopnosťou rozhodnúť sa rýchlo, a aj to, že do podnikov vstupuje i s partnermi.

Okná na stránke nemajú
Nawacki však spomína aj neúspech, keď Penta v jednej investícii stratila 20 miliónov eur. Išlo výrobcu plastových okien Okna Rąbień, ktorý bol prvým krachom kúpou získaného fungujúceho podniku v rámci skupiny vôbec. Ako zaujímavosť sa javí, že na stránke Penty v zoznamoch investícií o tejto firme niet ani zmienky. Výšku straty spôsobilo najmä to, že firmu Okná nekupoval v konkurze, ale ako rastúcu prosperujúcu firmu. Rovnako to, že po kúpe a príchode krízy ceny okien v Poľsku výrazne spadli.

Veľkým úlovkom bola kúpa už spomínanej siete Empik, ktorá má k dnešnému dňu v Poľsku 190 prevádzok, z toho desiatky typu megastore. K bežiacim projektom patrí i výrobca a distribútor Zmrzlín Iglotex, ktorý Penta zložila spojením juhopoľského Iglokraku a severného Iglotexu. Skupina v ňom vlastní polovicu a zamestnáva 2 300 ľudí. Cez firmu AB Facility s 1 700 zamestnancami sa Penta u našich severných susedov venuje aj správe a údržbe budov. To môže byť krôčik k developerstvu. Ako včera písali HN, Penta súťaží s bratislavským HB Reavis o revitalizáciu lukratívnej lokality Warszawa-Gdańska. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 05:09