StoryEditor

Deň daňovej slobody skrotilo šetrenie

04.06.2013, 00:00
Autor:
jmjm

Až 105 dní pracovali tento rok Slováci na štát. Ak by teda v praxi odovzdali dovčera všetok svoj zárobok štátu, začali by následne pracovať už len sami na seba. Takto vypočítala Deň daňovej slobody Nadácia F. A. Hayeka a Združenie daňových poplatníkov Slovenska. "Včera približne o 10.30 hod. už začali pracovať pre seba a pre svoje rodiny," doplnil analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.

Slováci viac šetria
Oproti vlaňajšku sme tak na štát pracovali mierne dlhšie -- o dva dni viac. A to napriek tomu, že od tohto roka platia na Slovensku vyššie dane a odvody, ktoré by mali, logicky, prácu pre štát predĺžiť.

Ako však vysvetľuje Púchly, na druhej strane ľudia výraznejšie šetria. "Každý mesiac minú o päť eur menej ako v roku 2012," vysvetlil Púchly pre HN s tým, že menej minutých peňazí v praxi znamená menej zaplatených eur do Štátnej pokladnice. A to znamená aj menej odpracovaných dní pre štát. Otázne je, či tieto peniaze skutočne zvyšujú úspory, alebo končia v sivej ekonomike.

Ako analytik ďalej zdôraznil, výpočty sa opierajú o odhad Národnej banky Slovenska, ktorá očakáva 0,7-percentný rast slovenskej ekonomiky v tomto roku. Keďže prognózy sa čoraz častejšie zhoršujú, nemôže vylúčiť, že rast bude nakoniec menší.

Rekord z roku 2008 sa nezopakuje
Ak sa tak stane, Slováci odpracujú pre štát ešte pár dní navyše. Rekord z roku 2008 sa preto zatiaľ nezopakuje. Vtedy stačilo na zaplnenie Štátnej pokladnice pracovať do 22. mája.

"Omnoho dôležitejšie, ako sledovať nejaký deň daňovej slobody, je podľa mňa hodnotiť reálny stav verejných financií a zadlžovanie štátu, ktoré vlani rekordne rástlo," okomentoval výpočet riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Peter Goliaš. Podľa neho sú verejné financie v zlom stave a snahy vlády sa často obmedzujú na jednorazové a nesystémové opatrenia hlavne na strane príjmov.

V prípade dňa daňovej slobody síce patríme k priemeru Európskej únie, predbehli sme však Čechov. U našich západných susedov očakávajú "sviatok peňaženiek" až 11. júna. Skutočným svetovým rekordérom spomedzi vyspelých krajín je už tradične Dánsko, kde občania pracujú na štát až do prvého augusta. Na opačnom konci stoja Juhokórejčania. Na verejné výdavky robia iba do 27. apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:57