StoryEditor

Mäsové aféry prinášajú aj policajné kovbojky

27.06.2013, 00:00

Policajné naháňačky ako z amerických kriminálnych seriálov, avšak naživo a v priamom prenose. I takéto zážitky do pohraničnej dedinky Ždiar prinášajú najnovšie mäsové aféry.

Aj tento pondelok
„Polícia s hygienikmi začali prísnejšie kontrolovať pojazdných predajcov mäsa z Poľska, avšak tí sa svojho obchodu nechcú v žiadnom prípade vzdať,“ hovorí Ždiarčanka Margita Troppová, ktorá sa nedávno stala svedkom, ako polícia po dedine naháňala poľskú dodávku s mäsom. „Keď zistili, že polícia to s kontrolami myslí vážne, skúšajú to inak. Na Slovensko vstupujú cez Pieniny a do Ždiaru prichádzajú z juhu alebo aj bočnými lesnými cestami,“ spresňuje.

Vedúca supermarketu Sintra Mária Pitoňáková spomína, že obecný rozhlas cez pondelky a utorky ohlasuje príchod poľských dodávok a ľudí pozýva na nákup. „Z áut predávajú kuracie, hovädzie mäso. Nemám proti nikomu nič, ale keď začali predávať priamo pred naším obchodom, tak som ich vyhnala. Veľká časť ľudí tu kupuje len podľa ceny, a keď je tá len o niečo nižšia, okamžite volia predaj aj z takýchto nie celkom overených zdrojov z áut,“ vysvetľuje.

Po prevalení terajšej antibiotikovej hydinovej aféry výrazne väčší dopyt po slovenských kurčatách však zatiaľ nezaznamenala. „V pondelok, utorok nám po príchode dodávok stále klesnú predaje, tak to bolo aj tento týždeň,“ povedala.

Slováci sa neboja
Aféra zatiaľ od nákupov v Poľsku neodrádza ani Margitu Kriššákovú. „Mäso kupujem výlučne v značkovom supermarkete. Predpokladám, že on má kvalitu mäsa ošetrenú,“ hovorí. Dôvodom je cena. „Pri kile kuraciny sa dá ušetriť aj euro, čo pri väčšom rodinnom nákupe môže byť výrazná úspora,“ povedala.

Informácie o poslednej afére sleduje, avšak priznáva, že je ich už toľko, že človek stráca prehľad. Naopak, poľskému mäsu sa vyhýba Margita Troppová. Kuracinu z dodávky alebo poľského obchodu by v žiadnom prípade nekúpila Bratislavčanka Monika Lažová, ktorá si po vydaji v tatranskej divočine pri hranici našla nový domov. „Zdravie je úplne to najdôležitejšie, pri potravinách kupujem vždy najvyššiu kvalitu. Či od overených domácich chovateľov alebo veľkovýrobcov,“ povedala čerstvá mamička.

Najnovší škandál mierne pociťuje šéfka Mäsiarne Budz Beata Budz v poľskej dedinke Czarna Gora. Jej obchod pri hlavnom ťahu do poľských Tatier a Krakova sa sčasti špecializuje práve na slovenských zákazníkov. „Nie je to drastický úbytok, ale je,“ spresnila. Kauzu sleduje. „Na podrobnosti sa pýtam každého svojho dodávateľa. Ťažko si ešte možno presne utvoriť názor, čo sa deje, ale posledné odhalenia vnímam ako možnosť zabezpečiť nápravu,“ dodala. Pri pohľade na cenovky v poľských obchodoch sú niekedy až pätinové rozdiely pre Slovákov stále lákavé. Platí, že veľkú väčšinu Slovákov, čo poľské mäso už kupovala, nová antibiotiková aféra neodrádza. Tí, čo poľské mäso nekupujú, sa tak rozhodli už dávnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:15