StoryEditor

Firmy: Štát z nás žmýka peniaze

01.07.2013, 00:00

Nepotrebné, zvyšujúce náklady. Takto hodnotí časť firiem nový zákon o ochrane osobných údajov. Ten od prvého júla sprísňuje niektoré povinnosti a sankcie.

V kríze zvyšujú náklady
Maximálna pokuta za porušenia sa zvyšuje na 331-tisíc eur. Zodpovedného človeka na ochranu osobných údajov po novom musí mať každá firma, v ktorej ich spracúva viac ako 20 ľudí. Ten na výkon funkcie musí absolvovať školenie a skúšky. Zákon zachováva povinnosť vypracovať bezpečnostný projekt a smernice. To sa v praxi týka takmer každej firmy napojenej na internet.

Firmy však reálnu potrebu zmien spochybňujú. „Vyšší počet zodpovedných osôb nám zvyšuje náklady. Novinky neprinesú prospech ani nezvýšia úroveň ochrany. Zákon prináša zisk a prospech len firmám, ktoré vykonávajú školenia, vypracúvajú bezpečnostné projekty a smernice,“ hovorí riaditeľka úseku pre ľudské zdroje skupiny Chemosvit Zuzana Weissová. Zákon kritizuje aj riaditeľ FTE Automotive Slovakia Peter Lang. „Pre podnikanie v priemysle sú tieto opatrenia zbytočné. Osobné údaje  v dostatočnej miere chráni ústava a Zákonník práce. Bezpečnostné projekty a smernice nie sú vôbec potrebné pre tých, ktorí majú certifikáty kvality ISO,“ myslí si.

Za tisícku
Hotelierska spoločnosť TMR kritizuje chabú diskusiu pri príprave zákona. „Ak by sa prihliadalo na názory z praxe, prijatá novela by menej by zaťažovala podnikateľov,“ tvrdí hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová. Podľa majiteľa stavebnej firmy Stavunion Jána Jankuru by sa ochrana údajov zaobišla aj bez povinných školení. „Stačilo by zadať manuál. Školenie je len ďalší biznis pre niekoho, kto to vymyslel,“ tvrdí.

Prokurista kožiarskej spoločnosti Slovtan Marián Dávidek nechce zjednodušovať debatu do polemík, či tu niekto zarobí. „Zákon je potrebný, mnoho subjektov si ho uvedomí, až keď sú ich údaje zneužité,“ povedal. Zároveň však dodáva, že zákon je zbytočne rozsiahly a nejasný, menej by bolo vraj viac. Navrhuje jednoduché vzory smerníc, rovnako bezplatné školenia v okresoch.

Dávidek nerozumie povinnosti preskúšavať zodpovedné osoby priamo na úrade ochrany osobných údajov. „Je to byrokratické,“ povedal. Podľa riaditeľa spoločnosti Pan Dur Ervína Hágovského cenové ponuky pre jeho firmu s 30 zamestnancami sa na splnenie požiadaviek zákona od externej firmy pohybovali od 600 do tisíc eur. „Myslím si, že smernice využijú marketingové firmy pracujúce s databázami. Pri priemyselných podnikoch naozaj hrozí, že zaplatia stovky eur za uzavretie dokumentov do trezora,“ dodal.

Hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov Lucia Kopná hovorí, že obdobné princípy sa uplatňujú v celej EÚ. „Norma zabezpečuje dôslednú transpozíciu smernice 95/46/ES o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov,“ dodala. Podľa nej nová norma odráža potreby dotknutých osôb. „Došlo k spresneniu viacerých pojmov a tiež k odstráneniu častých nejasností,“ dodala.

Postreh
O rente a monopoloch nehovorí nik

Keď sa sulíkovcov, ficovcov a aj iných politikov pýtajú, ako zlepšiť ekonomiku, prú sa stále o tom istom. Výška daní, Zákonník práce, odvody. Nik nespomína vytváranie čo najlepšej možnej konkurencie a súťaže. Ako niečo úžasné, čo dopredu už vyšvihlo mnohé krajiny. Je to nepopulárne. Predpokladá to totiž zánik množstva umelých monopolov, z ktorých dnes žijú tisícky Slovákov. Keď minister spravodlivosti Tomáš Borec presadil predĺženie praxe advokátskych koncipientov na päť rokov, prešlo mu to takmer v tichosti. Ak sa ozvali hlasy proti, spomínali zástupné problémy. Aj tu pointou zmeny bolo zabrániť, aby advokáti medzi sebou mohli viac súťažiť a zarábať si najmä umom, kreativitou a tvrdou prácou. Namiesto toho mnohým z nich obmedzením vstupu čerstvej konkurencie Borec rozšíril pohodlie života z renty. Pri monopole totiž samotná kvalita ceny za služby až tak neovplyvňuje, a tie sa zvyšujú. Problémom je, že tak rozmýšľa čoraz viac profesií. Je jasné, že treba pravidelne kontrolovať plynomer, hasiaci prístroj, ísť na STK. Slovensko však dnes pri komorách, profesijných združeniach, skúškach, certifikátoch nevytvára nutné minimá, ale podivné maximá. Platiť stovky eur za certifikáty, ktoré dáte do trezora a nikdy reálne nevyužijete, je zbojníctvo. Prečo ak má talent a vedomosti, musí mať turistický sprievodca, aby ma mohol sprevádzať, nejaký papier? A tak ďalej, a tak ďalej. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:59