StoryEditor

Firmu, ktorej radil sponzor 99%, ochraňujú súdy

18.09.2013, 00:00

Od roku 2005 dostávali od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) o tretinu lacnejší plyn než ich konkurencia. Hoci SPP protestoval, akciová spoločnosť Leven z Banskej Bystrice si nákupné ceny obhájila na súde z roku 2005. SPP muselo v nevýhodných dodávkach plynu pokračovať ďalších šesť rokov. Nevýhodnú zmluvu s Levenom podpísal SPP v roku 2004, keď pôsobil v riaditeľskej pozícii pre stratégie plynární Ivan Weiss. Práve ten, ktorý sa zviditeľnil ako sponzor politických strán SDĽ a 99 percent.
Pár mesiacov nato už ten istý Weiss pracoval ako poradca práve Levenu. Radil aj v spore s SPP. "Konflikt záujmov to nebol, keďže som už pre SPP nepracoval a nemal som v pracovnej zmluve žiadnu výluku podnikania v danej oblasti," hovorí pre HN Ivan Weiss.

Riaditeľ jednej strany, poradca druhej
"Pracoval som v SPP na pozícii riaditeľa pre stratégiu (október 1998 -- jún 2004, pozn. red.). S obchodom, dodávateľskými zmluvami ani s Levenom som nemal nič dočinenia," odmieta zodpovednosť za nevýhodnú zmluvu medzi SPP a Levenom. Tá bola podpísaná v čase, keď v plynárňach končil. Mala Levenu na neurčitý čas zaručiť až o dve tretiny nižšie ceny za odber plynu, než mali iné firmy.

Po liberalizácii trhu a zvýšení cien zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktoré sa odohralo rok nato, ponúkalo SPP odberateľom nové zmluvy. Levenu sa však darilo podpis zvýšenia cien jednoducho odmietať. Aj vďaka radám Weissa, ktorý sa v roku 2005 stal poradcom Levenu. SPP neuspel ani v následných súdnych sporoch.

Po krachu lacnejšie teplo
Sporná zmluva s Levenom prekážala nielen SPP. V žalúdku ležala aj vedeniu mesta Levice, kde teplo vyrábala dcéra Levenu Fortunae. Ceny tepla boli vyššie ako v iných mestách, a tak sa pokúšali zmluvu s firmou niekoľkokrát vypovedať. Neúspešne. Z nevýhodnej dohody sa im podarilo vycúvať až v roku 2011, keď súd zrušil predošlé predbežné opatrenie a povolil SPP dodávky plynu Levenu prerušiť. Z lacného plynu teplo vedeli vyrobiť, zo žiadneho už nie. Podľa vedúcej Útvaru primátora Levíc Viery Kolčárovej už mestu dodáva teplo iná firma -- SI Teplo Bratislava. Po zmene dodávateľa v roku 2011 klesla cena tepla v Leviciach až o tretinu.

Spor o milióny
Po tom, čo sa SPP po šiestich rokoch podarilo Levenu zastaviť nevýhodné dodávky plynu, prišli problémy banskobystrickej firmy. V auguste vošla do reštrukturalizácie a momentálne bojuje o svoje zotrvanie na trhu. Súdy rozhodujú aj o nároku SPP na takmer 33-miliónové odškodné. "Naša spoločnosť sa k súdnym sporom nevyjadruje," stroho konštatoval hovorca SPP Peter Bednár. Správkyňa ozdravného konania Zdenka Majerová nechcela špecifikovať, s čím ráta reštrukturalizačný plán. Najprv s ním však budú musieť súhlasiť veritelia. Tými hlavnými sú práve SPP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:50