StoryEditor

Nemci posilňujú Myjavu

08.08.2013, 00:00
Nemecký investor ponúknu Myjavčanom desiatky nových pracovných miest.

Spoločnosť HDO SK chce u nás rozšíriť výrobu. Pre Myjavský okres s približne deväťpercentnou nezamestnanosťou je to druhá dobrá správa v priebehu posledných dní. Minulý týždeň tu ohlásil investíciu a vytvorenie 60 pracovných miest nemecký koncern Reutter.

Oficiálne mlčia
Ekonomický riaditeľ firmy HDO SK Matúš Vidoman povedal, že podrobnejšie informácie bude možné poskytnúť až na budúci týždeň. Podľa takzvaných dokumentov EIA, ktoré firma predložila na posudzovanie úradom, sú už však teraz známe niektoré parametre projektu. Firma po realizácii investície bude potrebovať 40 nových zamestnancov. Ročná výrobná kapacita hlavnej linky sa zvýši takmer o pätinu. Firma zdôrazňuje, že rozšírenie kapacity nezabezpečí len zodpovedajúce zvýšenie vstupných surovín, ale i technologické zlepšenia.

Štvrtinu u nás
Nemecká skupina zamestnáva celkovo 1 300 ľudí, z čoho viac ako tretinu ľudí pre ňu pracuje na Slovensku. Výrobné závody má ešte v materskom Paderborne a českom Zabřehu na Morave. Medzi jej odberateľov patria aj luxusné značky ako Jaguar, Porsche, BMW či Daimler. HDO sa na Slovensku špecializuje predovšetkým na pokovovávanie dielcov pre sanitárnu techniku a automobilový priemysel. Ide najmä o medenie, niklovanie a chrómovanie, ktoré zabraňuje korózii komponentov.

Posilňujú aj na Orave
Zo stredných hutníckych firiem Nemci na Záhorí nie sú jediní, ktorí pripravujú investície. Oravská firma OFZ Istebné investuje 300-tisíc eur do pracoviska na prípravu panví. Príprava panví je obslužná činnosť k hlavnej výrobe, keď sa používajú na zachytávanie kovu z pece. „Ide tu jednoznačne o technologickú investíciu, ktorou sledujeme zníženie nákladov. Jej návratnosť predpokladáme do jedného roka od zavedenia novej technológie,“ hovorí výrobno-technický riaditeľ závodu Anton Sklárčík. Dodal, že uvažujú o ďalších podobných investíciách, ktoré prinesú technologický pokrok. „Situácia teraz nepraje investíciám s dlhodobou návratnosťou, avšak, tam, kde sa peniaze vrátia do dvoch troch rokov, sú potom benefity veľmi významné,“ spresnil.

Obrat oravskej firmy v roku 2011 dosiahol 114 miliónov. Zamestnáva pol tisícky zamestnancov. Produkciu umiestňuje najmä v krajinách V4, Srbsku a Rumunsku, kde ferozliatinami zásobuje najväčších hutníckych hráčov. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:50