StoryEditor

Štát ovládol matku SPP. Fico: Máme absolútnu kontrolu nad cenami

04.06.2014, 14:55
Autor:
tasr, stltasr, stl

Štát dnes získal 100-% podiel v materskej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s. Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády na tlačovej besede premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Dnešným dňom, keďže o 10. hodine zasadlo Valné zhromaždenie akcionárov SPP a prišlo k personálnej výmene, štát začal 100-% ovládať matku SPP ako hlavného dodávateľa zemného plynu na Slovensku," priblížil premiér.

Ceny sa meniť nebudú
Výhodou získania 100-% podielu v SPP bude podľa Fica to, že štát bude mať absolútnu kontrolu nad kalkuláciou nákladových položiek a s tým spojenými cenovými návrhmi pre domácnosti a malé firmy. "Nemôže sa preto opakovať situácia ako v minulosti, keď zahraničný akcionár, ktorý sprivatizoval SPP, podával na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nezmyselné návrhy na zvýšenie ceny plynu pre domácnosti a pre firmy," spresnil.

"Od tohto okamihu cenové návrhy kontrolujeme ako štát a myslím si, že nie je žiadne tajomstvo, ak zopakujem, že v rokoch 2006 až 2010 sme garantovali cenovú stabilitu zemného plynu a chceme ju garantovať aj v období rokov 2014 až 2016," doplnil premiér.

"Po druhé, získavame plnú kontrolu nad rokovaniami o cenách a podmienkach dodávky plynu s kľúčovým dodávateľom. Nechcem ísť do detailov, pretože ešte je to stále predmetom obchodného tajomstva, ale ukončili sa rokovania s Gazpromom. Môžem povedať len to, že nová zmluva, nové podmienky sú výhodnejšie ako tie, ktoré boli podpísané pred niekoľkými rokmi," zdôraznil predseda vlády SR.

"Máme taktiež plnú kontrolu, pokiaľ ide o rokovanie o cene plynu s veľkými odberateľmi a z toho vyplýva aj možnosť udržať prijateľnú cenu plynu. Rovnako sme schopní presadzovať bezpečnostné záujmy, ktoré nebudú predmetom kompromisu na úkor finančných cieľov," podotkol.

Nové možnosti pre štát
"Keď sme tento projekt predstavovali, tak sme hovorili aj o tom, že predaj plynu pre domácnosti vyvoláva určité straty. Sme si tohto plne vedomí a predstavili sme niekoľkoročný plán, ktorý zabezpečuje, že v priebehu 4 až 5 rokov by matka SPP mohla byť opäť v neutrálnej finančnej pozícii, pretože sú tu možnosti, najmä pokiaľ ide o uskladňovanie ruského plynu v zásobníkoch. Ďalšie možnosti vyplývajú z už práve vyrokovanej zmluvy," dodal. Isté možnosti podľa neho vyplývajú aj z určitej reštrukturalizácie matky SPP.

"Významne sme si upevnili pozície aj v ostatných častiach SPP, ako je napríklad Eustream. My dnes spolurozhodujeme o nakladaní so stálymi aktívami, spolurozhodujeme o hlavných investičných projektoch, spolurozhodujeme o prijímaní a poskytovaní úverov pri rešpektovaní dohodnutej miery zadlžovania. Spolurozhodujeme taktiež o urovnaní súdnych sporov. Toto sú právomoci, ktoré štát nikdy nemal, napriek tomu, že bol a stále je 51-% akcionár SPP," informoval ďalej premiér.

Najdôležitejšie v procese prevzatia SPP podľa šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) bolo stanovenie tzv. odkladacích podmienok, na základe ktorých sa mohla transakcia uskutočniť. "Dnes odstúpia na predstavenstve aj členovia predstavenstva zo spoločnosti EPH (Energetický a průmyslový holding, pozn. TASR). V najbližších dňoch zvolíme novo vyberaných členov predstavenstva, pretože v súčasnosti prebieha výberové konanie, ktoré bude ukončené začiatkom budúceho týždňa," doplnil Malatinský.

"SPP odovzdávame štátu s dobrým pocitom a v podstatne lepšom stave, ako sme ho prevzali od pôvodných akcionárov. Podarilo sa nám renegociovať parametre kontraktu s Gazpromom, výrazne znížiť prevádzkové náklady a zlepšiť strategické postavenie spoločnosti na trhu," uviedol okrem iného v reakcii na prevzatie SPP štátom predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:22