StoryEditor

Spoločné vojsko či školy zdarma. Česi myslia aj na Slovensko

28.01.2014, 23:06
Nová česká vláda. Viacerí českí ministri ovplyvnia život aj slovenským podnikom či vysokoškolákom. Podľa sľubov skôr pozitívne.

Spoločné vzdušné sily, energetická spolupráca či spoločná zahraničná politika. Tieto otázky upriamujú pohľad na dianie za riekou Moravou aj zo slovenskej strany. Česko vždy bolo silným partnerom slovenských politikov, ale aj obchodníkov. Preto je zostava ministrov, ktorú dnes schváli prezident Miloš Zeman, kľúčovou aj pre dianie na Slovensku.

Marcel Chládek (ČSSD), povedie ministerstvo školstva:

Nominant sociálnych demokratov je českými médiami označovaný za najväčšieho kritika českého školstva uplynulých rokov. Kritizoval najmä reformu vysokých škôl, ktorá podľa jeho názoru nezmení na súčasnom zle nastavenom financovaní vysokých škôl nič. Práve pri financovaní sa jeho funkčný program začína. Chce kompletne prekopať udeľovanie akreditácií vysokým školám, rovnako aj spôsob, ktorým sa im prideľujú štátne príspevky. Zasiahnuť chce tiež do maturít. Odborné stredné školy podľa neho nepotrebujú maturitu, iba preskúšavanie po tom, čo učni nastúpia do praxe. Chváli úroveň základných škôl, no kritizuje stredoškolské vzdelávanie. Rád by vyrovnal ich úroveň. Pre Slovákov je najlepšou správou jeho názor na zavedenie školného. „Nechceme zaviesť školné v akejkoľvek podobe, ani takzvané zápisné,“ vyhlásil pre ČTK Marcel Chládek. Na desiatky tisíc Slovákov študujúcich v Česku sa bude i naďalej pozerať ako na domácich.

 

Profil:Marcel Chládek vstúpil do ČSSD pred desiatimi rokmi. Za poslednú dekádu sa dostal na viaceré významné posty. Dva roky bol predsedom dozornej rady Stredočeskej turistickej a informačnej služby, ktorá bola po jeho odchode zlikvidovaná. Od roku 2009 do roku 2012 bol členom predstavenstva vo Futbalovom klube Dukla Praha. Počas posledných piatich rokov predsedá dozornej rade nemocnoce Příbram. Okrem toho pôsobí ako senátor a námestník pre regionálny rozvoj.

Spojitosť so Slovenskom:odmieta zavedenie školného, považuje slovenských vysokoškolákov za rovnocenných Čechom

Andrej Babiš (ANO), povedie ministerstvo financií:

Hoci nad jeho nomináciou visel dlho otáznik, pomohol mu samotný prezident a dočasná vláda Jiřího Rusnoka. Kvôli platnému lustračnému zákonu nemohol Andrej Babiš kandidovať na post vo vláde. Napokon však prezident s jeho dočasnou vládou vyjednali pozmenenie legislatívy a Babiš nemusí predložiť lustračné osvedčenie, ktoré nemá.

Slovák tak povedie kľúčový post celej vlády, ktorá chce zastaviť ekonomické prepady. Hoci si ho prezident predstavoval na poste ministerstva pôdohospodárstva, stane sa ministrom financií a vicepremiérom pre ekonomické otázky. Nový strážca štátnej kasy je pre podnikateľov pozitívnym impulzom, zabránil totiž avizovanému zvyšovaniu podnikateľských daní a zavedeniu sektorovej dane. „Ak chceme zvyšovať dane, najskôr musíme ukázať, že hore sa prestalo kradnúť,“ vyhlásil Andrej Babiš. S tým súvisí jeho plán škrtať rozbujnenú štátnu správu, ale aj bránenie daňovým únikom. Obmedzí napríklad daňové zvýhodnenie živnostníkov, ktorí vykazujú stratu. Dosahom na Slovensko môže byť aj sprísnenie kontrol zameraných na colné podvody. Avizovanou zmenou je tiež zjednodušenie podmienok na zápis zahraničných právnických osôb v Česku.

Profil:Druhý najbohatší Čech, ktorý pochádza zo Slovenska. Preslávil sa vďaka skupine Agrofert, ktorú vlastní. Spolu ovláda približne 230 firiem. Magazín Forbes odhaduje jeho majetok na dve miliardy amerických dolárov, teda približne 1,5 miliardy eur. Vlani sa tak zaradil na 736. miesto v rebríčku svetových miliardárov. Na začiatku minulého týždňa odstúpil z pozície šéfa Agrofertu, aby sa nedostal ako budúci minister financií Česka do konfliktu záujmov. Zostáva však majiteľom koncernu, ako aj šéfom charitatívnej nadácie Agrofertu. Založil a vedie hnutie ANO.

Spojitosť so Slovenskom:pripustenie možnosti zavedenia eura, sprísnenie kontrol na colné podvody, zjednodušenie zápisu firiem pre cudzincov

Lubomír Zaorálek (ČSSD), povedie ministerstvo zahraničných vecí:

Podpredseda sociálnych demokratov a jedna z najstabilnejších postáv oranžovej politickej strany je výrazným aktérom povolebných koaličných vyjednávaní. Aj počas krízy v ČSSD nestrácal pevnosť svojej stoličky a jeho meno sa dokonca chvíľu skloňovalo aj v súvislosti s predsedníctvom v strane či premiérskym postom. Napokon sa ako nominant, ktorého si Bohuslav Sobotka určil ako podmienku vytvorenia vlády, stane šéfom diplomacie.

Ešte pred vymenovaním Lubomír Zaorálek avizuje výrazné zmeny na ministerstve zahraničných vecí. V názoroch aj aktivite. „Názor Českej republiky na významné udalosti vôbec nepočuť. A keď už sme občas museli niečo povedať, tak to nedávalo veľký zmysel,“ vyjadril sa minulý týždeň na svojom blogu Zaorálek. Chce výrazne zvýšiť aktivitu pri presadzovaní českých názorov v Bruseli a mení dosiaľ zaužívanú rétoriku v bezpečnostných otázkach. Pri kríze v Sýrii napríklad na rozdiel od Miloša Zemana preferuje diplomatické riešenie.

 

Profil:Ostravský rodák bol v minulom režime zamestnancom Československej socialistickej strany. V novembrovom dianí 1989 bol jedným zo zakladateľov Občianskeho fóra. V roku 1994 Lubomír Zaorálek vstúpil do Českej strany sociálne demokratickej. Do poslaneckej snemovne bol zvolený prvýkrát v roku 1996. V rovnakom roku sa stal podpredsedom ČSSD a počas vlády 2002-2006 bol predsedom poslaneckej snemovne.

Spojitosť so Slovenskom:pripustenie možnosti zavedenie eura, spoločná vyjednávacia stratégia v Európskej únii, spoločné zahraničné misie, spoločné veľvyslanectvá

Martin Stropnický (ANO), povedie ministerstvo obrany:

Jeden z ministrov, o ktorých mandáte sa najviac polemizovalo a ktorých nomináciu kritizoval aj prezident. Bývalý herec bol dlho známy skôr zo stránok bulvárnych magazínov ako z politiky. V nej zabodoval až ako poslanec senátu Juhomoravského kraja. O svojich znalostiach však na stretnutí prezidenta presvedčil. Podľa jeho slov aj vďaka tomu, že ho Miloš Zeman vyskúšal zo znalosti tankov, kde zahviezdil.

Ministerstvo obrany má hlavnú úlohu znížiť náklady rezortu. Martin Stropnický bude preto vyšetrovať hospodárenie armádnych zložiek a hľadať ďalšie možnosti úspor. „S prezidentom sme sa dotkli možnosti väčšej spolupráce so Slovákmi napríklad v akvizíciách. Hypoteticky, keby obe krajiny používali rovnaké nadzvukové stíhačky, náklady by šli dole. A Slováci nadzvukové letectvo budú musieť v dohľadnom čase riešiť,“ povedal pre ČTK Martin Stropnický. Okrem spoločného letectva budú pre Slovákov zaujímavé aj spoločné jednotky v NATO či spoločné zahraničné misie, ktoré by mali fungovať ešte intenzívnejšie ako dosiaľ.

Profil:Bývalý herec vstúpil do politiky po zmene režimov. Od roku 1990 pôsobil na ministerstve zahraničných vecí ako diplomat pre kultúrne vzťahy. Neskôr bol českým veľvyslancom v Portugalsku a Taliansku. V roku 1998 bol krátko ministrom kultúry. Do hnutia ANO vstúpil hneď v roku jeho založenia-2011.

Spojitosť so Slovenskom:spoločné vzdušné sily, spoločné jednotky NATO, zahraničné misie

Jan Mládek (ČSSD), povedie ministerstvo priemyslu a obchodu:

Nomináciu Jana Mládka sprevádzali polemiky z jeho minulosti. Nielen prezident Zeman, ale aj odborná verejnosť spochybňujú jeho ministerskú funkciu pre potenciálne bezpečnostné riziká. V rokoch 2001 a 2005 totiž opakovane neúspešne žiadal Národný bezpečnostný úrad o udelenie bezpečnostnej previerky. Tú musia mať čelní predstavitelia vlády preto, aby mohli poznať utajované štátne informácie. Previerka mu pritom podľa magazínu Respekt nebola udelená údajne pre jeho slabosť k ženám a sukničkárstvu. Vyplývať to malo z odpočúvaní tajných služieb. Kontroverzný bol aj jeho výrok o živnostníkoch, ktorým ich označil za parazitov českého rozpočtu. Ako budúci šéf kľúčového rezortu pre podnikateľov zaujal najmä svojím názorom na dostavbu atómovej elektrárne Temelín. Bez štátnej podpory podľa neho nemá zmysel. Rád by svojou činnosťou posilnil český export a zmenšil byrokratickú záťaž podnikateľského prostredia. „Bude nutné prijať celú škálu dôležitých strategických rozhodnutí. A v neposlednom rade by som to videl ako aktívnejšiu činnosť na poli ochrany spotrebiteľov,“ povedal pre Český rozhlas Jan Mládek.

 

Profil:Jan Mládek sa zviditeľnil kauzou dotácie obce Nová Ves, kde bol starostom jeho brat. Pred štyrmi rokmi presadil do rozpočtu dotáciu pre obec vo výške sedem miliónov korún. To vyústilo až do problémov pri schvaľovaní rozpočtu. V ČSSD pritom pôsobí od roku 1995. Okrem toho je podpredseda dozornej rady Českej pošty. V súkromnej spoločnosti Český Inštitút Aplikovanej Ekonómie pôsobí už 20 rokov ako riaditeľ a konateľ. V ČSSD zastáva okrem iného post tieňového ministra financií.

Spojitosť so Slovenskom: energetické prepojenie, rýchlejšie zakladanie firiem, ochrana spotrebiteľov

01 - Modified: 2005-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Rusku možno zrušia na jar trest smrti
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:32