StoryEditor

Slovenské firmy bojujú o zákazku na Balkáne

30.01.2014, 23:16
Slovenské konzorcium a česká spoločnosť majú najbližšie k zákazke za niekoľko stoviek miliónov.

Naše podniky majú na dosah veľký biznis v Čiernej Hore. Konzorcium spoločností SES Tlmače a Istroenergo Levice sa prebojovali medzi štyroch kandidátov na vybudovanie uhoľnej elektrárne v krajine bývalej Juhoslávie. Konkurujú im ešte česká Škoda a dve čínske spoločnosti.

Podľa informácií HN majú práve slovenské konzorcium a česká spoločnosť najbližšie k zákazke za niekoľko stoviek miliónov. SES Tlmače je podľa svojich predstaviteľov na Balkáne rešpektovanou firmou s dobrými referenciami. „Kľúčové pre tento projekt bude spresnenie finálnej štruktúry investora a zabezpečenie financovania,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Martin Paštika.

 

 

Pomáha aj vláda

Slovenské konzorcium sa dostalo do druhého kola spomedzi desiatich uchádzačov. Do užšieho výberu sa nedostal napríklad ani ruský energetický gigant Rosatom, ktorý stavia elektrárne po celom svete a má záujem aj o projekt dostavby jadrových blokov Jaslovských Bohuniciach.

Ak naše firmy uspejú v Čiernej Hore, budú stavať druhý blok uhoľnej elektrárne Plevlja, ktorý má mať výkon 220 megawattov. O projekt sa zaujíma aj naše ministerstvo hospodárstva. Šéf rezortu Tomáš Malatinský preto vlani vycestoval na Balkán. „Prioritou našich záujmov v Čiernej Hore je v súčasnosti výstavba a rekonštrukcia energetických kapacít, ale aj projekty z oblasti obnoviteľných zdrojov“ vyhlásil Malatinský.

Náš minister preto podpísal s tamojším šéfom hospodárstva Vladimírom Kavaričom memorandum o spolupráci v energetickom sektore.

 

U nás nie je priestor

Levické Istroenergo, ako aj SES Tlmače, majú bohaté skúsenosti s výstavbou elektrární po celom svete. Napríklad Levičania pracujú na projektoch v Holandsku, ale aj na Filipínach či v Botswane.

Faktom je, že takto orientované firmy nemajú na Slovensku veľkú možnosť realizovať sa, a preto mieria za hranice. Odhliadnuc od megaprojektov jadrových elektrární v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach, u nás nie je veľký priestor na nové energetické stavby. „Výnimku tvoria azda len obnoviteľné zdroje energií, pretože do ich budovania nás tlačí Európska únia,“ zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Slovenská spolupráca s Čiernou Horou v posledných rokoch výrazne narástla. Balkánska krajina po odčlenení sa od Srbska v roku 2005 láka naše firmy čoraz viac. V roku 2012 bol obchodný obrat medzi oboma krajinami vyše 23 miliónov eur. Ak sa podarí uspieť slovenskému konzorciu v projekte spomínanej elektrárne, obchodné styky sa výrazne prehĺbia.

01 - Modified: 2005-12-29 12:13:00 - Feat.: 0 - Title: Platy v Česku na budúci rok porastú rýchlejšie ako ceny
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 03 - Modified: 2024-04-05 13:59:57 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine je dvojnásobne zlá pre západný Balkán, povedal Orbán v Banja Luke 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:02