StoryEditor

Slovákov prosia o prácu aj Japonci. Majú smolu

06.12.2015, 23:00
Proces zamestnávania ľudí z krajín mimo Európskej únie odrádza. Často zaberie mesiace.

Predstavte si situáciu, že do firmy hľadáte kvalifikovaných pracovníkov. Klient vám totiž ponúka zákazku a tá si vyžaduje posilnenie tímu. No na domácom trhu nemôžete nájsť dostatok vhodných kandidátov. Do firmy sa vám však hlásia šikovní ľudia napríklad z Bieloruska či Japonska. Zdá sa, že ste našli riešenie. Až kým sa nezačnú „vybavovačky“. „Ako najväčšiu prekážku prijímania cudzincov predovšetkým z krajín tretieho sveta vnímame zdĺhavý, legislatívne a finančne náročný proces vybavovania pracovného povolenia a prechodného pobytu s cieľom zamestnania,“ vysvetľuje Petra Sedliačiková, HR manažérka slovenskej IT spoločnosti Pantheon Technologies.

Multikultúrne pracovisko

Firma zamestnáva programátorov a špecialistov, ktorí pracujú na projektoch napríklad aj pre zákazníkov v Silicon Valley. Z toho dôvodu sa pri hľadaní nových ľudí pozerá po celom svete. Momentálne pre ňu pracujú odborníci z Argentíny či Veľkej Británie. A záujemcov o zamestnanie registrujú aj z krajín ako Ukrajina, Rusko, Egypt či Pakistan. Legislatíva im však prináša pri zamestnávaní takýchto uchádzačov viaceré komplikácie. „Z dôvodu potrebnej zvýšenej spolupráce s úradom práce a cudzineckou políciou sa tento proces predlžuje aj na niekoľko mesiacov, čo sa u nás prejavuje komplikáciami vzhľadom na plánovanie a timing jednotlivých projektov vo vzťahu ku klientom,“ pokračuje Petra Sedliačiková. Ďalej hovorí, že od skontaktovania sa s uchádzačom a rozhodnutia prijať ho až po reálne prijatie mnoho ráz uplynulo niekoľko mesiacov a vstupné náklady na jeho prijatie boli niekoľko sto eur.

Podmienky zamestnávania ľudí tretej krajiny u nás sa naposledy menili začiatkom minulého roka. Štát hovorí o zjednodušení procesu. „Do praxe sa zaviedol efektívnejší proces vybavovania žiadostí štátnych príslušníkov tretej krajiny o vydanie jednotného povolenia na pobyt a zamestnanie na jednom mieste, čím sa podstatne zjednodušilo správne konanie,“ uvádza hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Zložitý proces

Problém s byrokraciou pri prijímaní zamestnancov z iných krajín registrujú viacerí podnikatelia u nás. „Prijímanie zamestnancov zo zahraničia môže podliehať dlhšiemu administratívnemu procesu,“ potvrdzuje PR manažérka Profesie Katarína Klembalová s tým, že častým problémom je aj zložité zisťovanie referencií od predchádzajúcich zamestnávateľov o danom kandidátovi. Rastúci trend migrácie však na Slovensko už priviedol mnoho ľudí zo zahraničia, ktorí u nás pracujú na rôznych pozíciách. „A to od pomocných prác cez firmy v oblasti výroby po globálne korporácie a centrá zdieľaných služieb,“ pokračuje Katarína Klembalová.

To, že ide o rastúci trend, potvrdzuje aj personálna agentúra McRoy. „Záujem o zamestnávanie cudzincov vzrástol medziročne podľa našich skúseností približne o 30 percent medziročne. Týka sa však predovšetkým ľudí z krajín EÚ,“ hovorí hiring manažér McRoy Branislav Holík. Dôvodom je podľa neho problém obsadiť voľné pracovné miesta Slovákmi, a to aj pre nevyhovujúcu kvalifikačnú štruktúru slovenských nezamestnaných a ich neochotu cestovať za prácou.

01 - Modified: 2007-11-29 14:26:06 - Feat.: 0 - Title: Kríza je zažehnaná, koalícia ide ďalej
01 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-03-01 07:08:14 - Feat.: - Title: Finálny účet za novinku z čias Hegera: Záujem o predčasné dôchodky vlani stúpol viac ako trojnásobne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:59