StoryEditor

Kaliňák ustúpil kritikom, mnohé sporné body zmení

06.03.2013, 23:00
Kaliňák síce ustúpil kritikom zákona o verejnom obstarávaní tým, že jeho strana predstavila rozsiahly pozmeňovací návrh, stále v ňom však ostáva niekoľko sporných bodov.

Minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) síce ustúpil kritikom „veľkej novely“ zákona o verejnom obstarávaní tým, že jeho strana predstavila rozsiahly pozmeňovací návrh, stále v ňom však ostáva niekoľko sporných bodov. „Napriek tomu, že v pozmeňováku prevažujú vylepšenia, stále ostávajú oslabené elektronické aukcie. Očakávame, že celkovo klesne ich používanie, a tým aj úspory v obstarávaní,“ hovorí riaditeľ slovenskej pobočky Transparency International Gabriel Šípoš.

Doteraz totiž museli obstarávatelia využiť elektronickú aukciu na všetky tovary a služby, ktorých hodnota dosahuje minimálne 40-tisíc eur, a na stavebné práce s hodnotou minimálne 200-tisíc eur.

Po novom by sa mala povinnosť obstarávať elektronicky vzťahovať iba na nákup tovarov, ktoré sú bežne dostupné na trhu. S istým obmedzením e-aukcií súhlasí Andrej Leontiev z advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c. „Používanie elektronických aukcií plošne bez primeraného definovania kritérií účasti viedlo často iba k cenovému dumpingu,“ oponuje Leontiev.

Zmeny zrýchlia obstarávanie
Z pozmeňováku vyplýva aj to, že ministerstvo vnútra nebude brániť firmám podávať námietky na diskriminačné podmienky tendra, ak sa do súťaže zapojí minimálne päť firiem, ktoré budú mať pocit, že tender je v poriadku.

Pozmeňovací návrh tiež prináša niekoľko zmien, ktoré majú zvýšiť nezávislosť Rady Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá bude po novom rozhodovať o dodatkoch. Zápisnica z jej hlasovania už nemá byť utajená a jej rozhodnutia bude môcť po novom preskúmať súd. „Ak bude reforma verejného obstarávania schválená v súčasnej podobe, bude nesporne kvalitnejšia ako prvotný návrh ministerstva vnútra.
Domnievame sa, že prispeje k zrýchleniu verejného obstarávania,“ hovorí Leontiev.

Skeptickejší je Peter Kunder z Aliancie Fair-play, podľa ktorého nemožno zákon označiť za dobrý ani po týchto zmenách. „Niektoré veci zrejme budú fungovať lepšie, ale som presvedčený, že za to zaplatíme príliš veľkú cenu.“

Poslanci obsah nepoznali
Návrh, ktorý prináša do veľkej novely osemdesiat noviniek, schválili v utorok v parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti. Opoziční poslanci spochybňujú proces, akým sa to udialo. Tvrdia, že vzhľadom na rozsah návrhu nemali dostatok času oboznámiť sa s jeho obsahom. „Návrh sme dostali večer pred rokovaním výboru, ráno prišiel predkladateľ s ďalšími úpravami. Vyzývali sme, aby sa tento materiál z rokovania stiahol,“ hovorí predseda výboru Ján Hudacký (KDH).

Poslanci za stranu Smer-SD ich však prehlasovali a materiál schválili. „Toto je čítanie na hodinu, hodinu a pol. Ak by v minulosti poslanci sledovali legislatívny proces, vedeli by, o čo ide,“ reagoval predkladateľ návrhu Michal Bagačka (Smer-SD). Pozmenenú veľkú novelu by tak mohli poslanci schváliť v parlamente už na budúci týždeň. Erik Kapsdorfer

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:45