StoryEditor

Krajňák s Kamarásom rozpredávajú impérium

14.09.2015, 00:00
Český biznis milionárov z Košíc sa čistí od dlhov. Problémy pritom preskakujú i na Slovensko.

Duo veľkopodnikateľov z východu Slovenska, Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás, rozbehli po Nežnej revolúcii popri košických železiarňach svoj biznis vo veľkom. Postupne ovládli desiatky firiem na Slovensku a v Česku. Po rokoch rastu a úspechov sa im však prestalo dariť. Ich česká investičná a developerská spoločnosť CTY Group sa dostala na hranu krachu. Ku dnu ju ťahali polygrafické aktivity. Pomocnú ruku pri odvrátení konkurzu jej podalo košické KPB Družstvo. Od českej Komerčnej banky vlani odkúpilo kľúčovú pohľadávku vo výške 630 miliónov českých korún (približne 23,5 milióna eur). Košičania chcú však svoje peniaze späť. „KPB družstvo poskytlo dlžníkovi priestor na nadýchnutie sa. Od počiatku nebolo našou preferenciou nadobúdať kapitálové účasti v jednotlivých entitách CTY Group, čo dnešný vývoj aj potvrdzuje,“ hovorí pre HN zástupca investorov KPB Družstva Daniel J. Kratky zo skupiny KratkyGlobal.

Rozpredaj realít

Na splátky pre košické družstvo si dve významné postavy slovenského biznisu zarábajú napríklad zbavovaním sa rozrobených projektov v Česku a na Slovensku. Ešte v čase, keď prebiehal konkurz na pražskú CTY Group, ohlásil holding finančníkov Krajňáka a Kamarása rozsiahly developerský projekt v Prahe – Hostivaři. Šesť bytových domov – viac ako 800 bytov. Obytný súbor za 1,3 miliardy českých korún plánovali postaviť na pozemku, ktorý CTY vlastnila hneď vedľa svojho priemyselného areálu. V apríli tohto roka však došlo k jeho predaju do rúk developerskej spoločnosti Ekospol. Časť developerských aktivít Kamarása s Krajňákom na Slovensku zastrešuje košická spoločnosť Hutné Stavby Development (HSD). Tá sa postupne zbavila dvoch brownfieldov v Bratislave – Výskumného ústavu zváračského a pozemkov v areáli zbúranej tabakovej továrne.

Ladislav Krajňák tvrdí, že polovica nového dlhu je už vyrovnaná a zvyšok firma doplatí do konca roka. „CTY Group a hrozba konkurzu na túto spoločnosť sú podľa môjho názoru odvrátené,“ myslí si Košičan Krajňák, ktorý žije v Prahe. Prijaté opatrenia majú pritom korešpondovať so záujmami investorov z Košíc. „Po skončení premeny vybraných aktív CTY do podoby likvidity budeme môcť proces vyhodnotiť a projekt uzavrieť alebo vybrať niektorú z ďalších alternatív riešení, ktorými disponujeme,“ uzatvára Kratky.

Konkurz ohrozuje biznis v energetike

Problémy CTY však preskakujú na ďalšie firmy z portfólia. S insolvenciou zápasí i „zlaté vajce“ podnikateľského tandemu Kamarás – Krajňák Modřany Power. Firma iba za posledných 10 mesiacov čelí jednému insolvenčnému návrhu za druhým. Útoky malých dodávateľov zatiaľ úspešne odvracajú. Ako Krajňák vysvetľuje, pokusy dostať výrobcu potrubí pre elektrárne do konkurzu sú spojené predovšetkým s predlžovaním realizácie elektrárenských projektov pre Škoda Praha Invest. „S tým súvisia zvýšené náklady za predlžovanie termínu ukončenia, ako aj rastúce náklady za realizáciu oproti zmluvne dohodnutému rozsahu.“ I tu sa očakávajú do konca tohto roka dohody a doplatenie sporných zmluvných vzťahov, ktoré voči jednotlivým veriteľom dosahujú výšku od desiatok tisíc až po milióny eur. Firme pritom skrížilo plány vlaňajšie zrušenie megatendra na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín, na ktorej sa chcela podieľať. Ani na Slovensku už Modřany Power na dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce nepracuje pre žiadneho dodávateľa.

Prestavbou prechádza i ďalší zo slovenských biznisov finančníka. Začiatkom roka požiadala košický súd o konkurz investorská akciovka SK Invest z podnikateľského portfólia Ladislava Krajňáka. Cez ňu ovládal majetkové podiely vo viacerých slovenských spoločnostiach. Najznámejšou bola Smrečina Hofatex, ktorú potopili sporné dotácie na výrobu zelenej energie. Banskobystrický drevársky závod skončil v konkurze pred dvomi rokmi.

Vycúvali aj z golfového areálu

Na oživenie čaká aj projekt prestavby tatranského Eurocampu FICC na rekreačno-obytný rezort, ktorý sa nateraz zmrazil. Nachádza sa v dotyku s donedávna najväčším golfovým areálom na Slovensku Black Stork vo Veľkej Lomnici. Nápad s golfom bol projektom Ladislava Krajňáka a Jiřího Hrušku. Ďalšími spoločníkmi vo firme Golf International sa stali HSD a spoločná firma Hruškových dcér Clasion. Košickí veľkopodnikatelia Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás však z Veľkej Lomnice pred časom vycúvali. „Predaj podielu v Golf International priamo nesúvisí so speňažovaním časti aktív kvôli KPB Družstvu, ale je výsledkom dohody spoločníkov,“ spresňuje Krajňák. Novým majiteľom podielov sa tak stala rodinná firma Hruškovcov, ktorá manažuje golfový areál, štvorhviezdičkový hotel, predaj okolitých stavebných pozemkov a stavbu domov na kľúč. „Pán Krajňák sa po 16 rokoch rozhodol, že predá svoj podiel v spoločnosti, v ktorej bol od začiatku spoločníkom,“ potvrdzuje podnikateľskýexitmarketingová manažérka podtatranského rezortu Dana Velecká. Košickí veľkopodnikateľ však na golf nezanevrel. Pod Tatrami sa naďalej pravidelne objavuje.

Kto sú Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás

Dvojica podnikateľov zarobila prvé väčšie peniaze s firmou VSŽ Metal Trade. Tá pre štátne VSŽ dovážala rudu a predávala plechy. V roku 1994 sa obaja dostali do prezídia Fondu národného majetku. Krajňák údajne ako nominant ľavicovej SDĽ a Kamarás pravicovej Demokratickej únie. V roku 1996 s Milanom Fiľom sprivatizovali papierenský gigant SCP Ružomberok za 1,1 miliardy korún. Účtovne vtedy fabriku odborná tlač oceňovala na tri miliardy. Kamarás v médiách netajil, že k získaniu papierničky im mohol pomôcť post v prezídiu. Vďaka nemu sa mali dostať k lepším informáciám než väčšina podnikateľov. Neskôr dvojica založila v Česku investičnú skupinu CTY Group. Po rozbehu im však niekoľko projektov nevyšlo. Vlani museli poslať do konkurzu dve tlačiarenské spoločnosti Česká Unigrafie a BohemiaPrint.

01 - Modified: 2007-09-17 15:14:00 - Feat.: 0 - Title: Irán opäť sprístupnil stránku Google
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:40