StoryEditor

Slovák porazil Angry Birds. Dnes cieli na Európu

25.09.2013, 00:39
Zažiť situáciu, keď sa vaša aplikácia stane sťahovanejšia než Angry Birds, je snom každého developera.

Zažiť situáciu, keď sa vaša aplikácia stane sťahovanejšia než svetoznáma hra Angry Birds, je snom každého developera. Ten sa do bodky splnil Erikovi Hudákovi a jeho projektu miniFaktúra. Vďaka nemu si podnikatelia môžu vystaviť faktúru doslova na zopár klikov cez stiahnutú aplikáciu v chytrom telefóne. „Aplikáciu pre iPhone som dal na trh vo februári 2012. Angry Birds v sťahovaní porazila už v prvom týždni,“ povedal pre HN jej zakladateľ Erik Hudák s tým, že tento husársky kúsok sa mu podaril zopakovať ešte raz – v Česku.

Osudové pivo s kamarátom

Pýtate sa, ako vznikla miniFaktúra? Jednoducho – na pive s kamarátom. Nečakajte však žiaden brainstorming. Hudák pracoval ako freelancer, ktorý riešil pre viacerých klientov weby. Jeden mu práve v ten večer volal s tým, že na jeho faktúre sú nesprávne údaje. „Samozrejme, poslať som mu ich mohol najskôr až po tom, čo som prišiel domov. Tak mi napadla myšlienka, či vôbec existuje aplikácia, vďaka ktorej môžem faktúru poslať v priebehu chvíle,“ objasňuje 31-ročný Bardejovčan žijúci v Bratislave.

Po tom, čo hneď na druhý deň zistil, že na našom a českom trhu vlastne nikto taký neexistuje, padlo rozhodnutie. Začať sa venovať tomuto projektu. Dnes má šťastie – v Európe je jeho jedinou priamou konkurenciou britská firma Invoice2go, ktorá ponúka rovnaké služby.

Čo mesiac, to trh

miniFaktúra zabezpečila Hudákovi aj miesto v mekke IT – americkom Silicon Valley. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu v spolupráci so spoločnosťou Neulogy vyhlásili súťaž, kde vybrali štyri najlepšie startupy. „V Silicon Valley som zistil, akou cestou nechcem ísť,“ vraví Hudák. Kým cieľom všetkých je poraziť Ameriku, Hudák si vybral Európu. V USA je konkurencia naozaj tvrdá, no v Európe skoro žiadna. Je to logické – v Európe má každý štát svoje pravidlá pre fakturovanie. „Pre nás je to výzva. Na Slovensku už máme vyvinuté aplikácie pre iPhone, iPad, Android, aj cloudové riešenia. V Česku a Nemecku zatiaľ len pre iPhone, no zvyšné platformy plánujeme doplniť počas nadchádzajúcich dní,“ hovorí Hudák s tým, že následne chcú pokoriť celú západnú Európu. Po nej by mal na rad prísť východ a neskôr možno aj Ázia.

Riadiť sa budú pravidlom – čo mesiac, to nový trh. „Nemal by v tom byť problém, keďže aplikáciu sme vyvíjali tak, aby bola rýchlo nastaviteľná pre všetky krajiny,“ vraví Hudák.

Podľa zakladateľa občianskeho združenia The Spot Mateja Ftáčnika má miniFaktúra šancu na úspech. „Do veľkej miery bude závisieť od toho, ako sa jej v danej krajine podarí získať miestnych partnerov,“ hovorí Ftáčnik. Vysvetľuje – že by bolo dobré spolupracovať s miestnymi firmami, ktoré vyvíjajú fakturačný softvér a vymieňať si s nimi dáta.

01 - Modified: 2005-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oddlžime Irak
01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 03 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický 04 - Modified: 2024-03-10 14:33:17 - Feat.: - Title: Čínska vláda stupňuje tlak na problémových developerov. Majú ísť do bankrotu 05 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:54