StoryEditor

Kaštieľ pri Nových Zámkoch zachráni víno

19.08.2013, 00:00
Takmer 200-tisíc litrov vína ročne. Presne toľko má vyrobiť nové vinárstvo, ktoré vyrastie v areáli rúbanianskeho kaštieľa pri Nových Zámkoch.

„Známa vinohradnícka oblasť je na spracovanie hrozna ideálna. Okrem toho, chceme využiť potenciál známeho festivalu vína, ktorý sa každoročne koná v susednej obci Strekov,“ objasňuje zámer Flórián Jávorka, predseda predstavenstva bratislavskej firmy Vienna DC, ktorá za projektom stojí. Nové vinárstvo by malo zamestnať minimálne desať ľudí.

Pre milovníkov bieleho
Prevádzka za stotisíc eur bude umiestnená v blízkosti kaštieľa obce Rúbaň. Ten dlhé roky chátral, až kým ho neodkúpila a nezačala rekonštruovať spomínaná Vienna DC. „Chceli sme zabrániť jeho zničeniu,“ vysvetľuje Jávorka. Dôvod však môže byť prozaickejší. Podľa riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslavy Pátkovej sa firma v silnom konkurenčnom prostredí môže presadiť práve vďaka kaštieľu. „V súčasnosti máme stovky registrovaných výrobcov vína. Ak by spoločnosť zrekonštruovala kaštieľ, mohla by svojim zákazníkom ponúknuť aj ďalšiu pridanú hodnotu,“ uvažuje. Jávorka sa k budúcnosti kaštieľa vyjadriť nevedel.

Nové vinárstvo má ročne spracovať až 250 ton hrozna, z toho dve tretiny bieleho. „Ponúkať chceme cenovo dostupné, ale aj exkluzívnejšie značky. Dôležitý bude marketing,“ dopĺňa Jávorka.

Drahšie nechceme
Podľa Pátkovej sa našim vinárom darí a priestor majú aj noví hráči. Slováci totiž ročne vypijú 650-tisíc hektolitrov vína. „Len polovica celkovej spotreby však pochádza z domácich firiem. Zvyšok sa dováža,“ upozorňuje na fakt, že skôr ako expanziu by vinárstva mali riešiť pokrytie vlastného trhu. Ako hovorí, stále vyhráva najnižšia cena.
Opačný názor má konateľka firmy Víno Matyšák Kristína Matyšáková, podľa ktorej je priestor pre nových výrobcov veľmi obmedzený. „Vinársky trh je do značnej miery nasýtený, hlavne v oblasti vín drahšej cenovej kategórie,“ vysvetľuje. Napriek tomu Matyšák ročne vyprodukuje približne 30-tisíc hektolitrov vína a jeho obrat mierne stúpa. Zároveň sa chce rozširovať aj na východné trhy. Podobný zámer má aj Chateau Modra. Jeho majiteľ Karol Šebo hovorí o možnom exporte do Česka, Ruska a Vietnamu. Spotreba na Slovensku podľa neho dlhodobo stagnuje a záujem rastie najmä o vína, ktoré sú oceňované na domácich i zahraničných podujatiach. Jana Trebulová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:25