StoryEditor

Česi chcú Silicon Valley. Za miliardu

19.10.2015, 00:00
Myšlienka fondu, ktorý by podporoval vznik a rozvoj českých startupov, sa dočkala požehnania od vlády.

Pondelkové rozhodnutie českej vlády opäť o niečo priblížilo zámer, na ktorom tamojšie ministerstvo priemyslu a obchodu pracuje už niekoľko rokov. V súčasnej podobe návrhu by mal vzniknúť takzvaný Národný inovačný fond (NIF). Teda fond, ktorý by na podporu vznikajúcich technologických spoločností prerozdelil investície vo výške 50 miliónov eur (v prepočte viac ako 1,3 miliardy korún). Väčšina z nich má pochádzať z európskych dotácií.

Do nápadov i firiem

„Naším cieľom je podporiť znalostnú ekonomiku a vytvárať produkty s vysokou pridanou hodnotou. Pre tvorbu tohto programu bola dôležitá aj skúsenosť z amerického Silicon Valley. Na základe pozitívnych skúseností zo zahraničia veríme, že o tento typ podpory budú mať záujem aj naši začínajúci podnikatelia a že celému radu z nich táto podpora pomôže k úspešnému rozjazdu vlastnej firmy,“ uviedol český minister priemyslu a obchodu (MPO) Jan Mládek.

Dohromady dvadsať miliónov eur majú získať projekty, ktorých zmyslom je najmä komercializácia vedeckých objavov. Teda, že na svete už je zaujímavý nápad, avšak jeho autor márne zháňa investora. „V tejto fáze pomôže projektu aj relatívne nízka suma, a to vo výške niekoľko stotisíc korún. Súkromní investori sú však pre vysoké riziko, že nápad zlyhá, logicky opatrní,“ vysvetľuje Petr Očko, riaditeľ odboru finančných nástrojov ministerstva.

Zvyšných 30 miliónov eur má putovať do zrelších startupov. Prostriedky sa majú rozdeľovať viacerými spôsobmi, ale väčšina pôjde do takzvaných podfondov. Hoci už materiál schválila vláda, konkrétne mechanizmy prevodu peňazí ešte ministerstvo nemá hotové. „Teraz ich budeme dopracovávať a zároveň požiadame o licenciu Českú národnú banku,“ hovorí Očko.

Do úvahy pripadá aj možnosť zveriť sumu Európskemu inovačnému fondu (EIF) a nechať ju ďalej alokovať do jednotlivých podfondov. „S EIF teraz rokujeme a čakáme na ponuku. Podľa toho, koľko by to stálo, sa potom rozhodneme,“ hovorí Očko s tým, že EIF najskôr bude chcieť za správu fondu 1 až 2,5 percenta z alokovanej sumy.

Od klasických dotácií sa peniaze investované z NIF majú líšiť z niekoľkých hľadísk: Majú ich sprevádzať aj súkromné prostriedky – pôjde teda o takzvané koinvestície. „To preto, aby sa investovalo do firiem, ktoré naozaj majú komerčný potenciál,“ vysvetľuje Očko. Na koinvestície chce MPO zo súkromného sektora nadviazať ďalších približne 32 miliónov eur.

Druhý pokus

Projekt fondu podporujúceho české startupy nie je na ministerstve zďaleka nový. Známy ako takzvaný Seed fond sa začal organizovať už pred niekoľkými rokmi a dostal sa do pomerne pokročilej fázy – vo verejnej súťaži sa vyberal správca fondu. Spustený však nikdy nebol.

Práve administratívny úkon totiž celému nápadu zlomil väz. Súťaž vyhral Conseq, ale spoločnosť Avant sa proti výsledku odvolala na antimonopolný úrad (ÚOHS). Kvôli tomu, že sa konanie preťahovalo, hrozilo, že sa v minulom dotačnom období peniaze nestihnú vyčerpať. Práve preto ministerstvo vlani v apríli prípravu fondu pozastavilo.

Očko teraz dúfa, že nový plán už vyjde. Jednak preto, že nové programovacie obdobie je ešte len na začiatku, zároveň preto, že ministerstvo zmenilo štruktúru fondu, keď sa budú peniaze rozdeľovať do menších podfondov.

Startupová scéna je rozpoltená

Ako každý zásah verejného sektora do súkromného, aj myšlienka NIF sa medzi ľuďmi zaoberajúcimi sa startupmi vníma kontroverzne. Nájdu sa takí, ktorí nápadu držia palce a podľa nich by znamenal prínos. K tým sa už z minulosti radí napríklad šéf Juhomoravského inovačného centra Jiří Hudeček. Podľa neho môžu investície prospieť hlavne firmám, ktoré zháňajú relatívne nízke sumy na úplný rozjazd.

Vstup štátu do klasického venture kapitálu však podľa oponentov nie je nutný. Práve fakt, že fond sa pripravuje už niekoľko rokov, napríklad podľa partnera venture kapitálovej spoločnosti Credo Ventures Ondreja Bartoša, spôsobil, že je teraz už nadbytočný. Súkromných peňazí už medzitým podľa investora na trhu pribudlo a je ich dostatok. „Keď už však niečo také musí byť, javí sa mi možnosť s využitím EIF, vzhľadom na skúsenosti tejto inštitúcie, ako najzmysluplnejšie riešenie,“ hovorí Bartoš.

01 - Modified: 2007-10-16 18:52:25 - Feat.: 0 - Title: SRo je v kritickej finančnej situácii
01 - Modified: 2024-03-26 13:04:31 - Feat.: - Title: India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci 02 - Modified: 2024-01-29 13:47:21 - Feat.: - Title: Zamestnanecké akcie ako benefit sú oslobodené od dane. Od kedy to platí a koho sa to týka? 03 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Náš región je liahňou jednorožcov. Prečo sa miliardovým firmám darí práve v strednej a východnej Európe? 04 - Modified: 2023-06-30 22:02:09 - Feat.: - Title: Extáza v Silicon Valley. Mozgy boháčov vrátane Muska poháňajú psychedeliká, chcú niečo extra 05 - Modified: 2023-05-18 10:40:25 - Feat.: - Title: Padlá hviezda Silicon Valley konečne nastúpi do väzenia. Odvolanie miliardárke Holmesovej nevyšlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:07