StoryEditor

Pivo z termálnej vody? Pri Žiline to skúšajú

04.06.2013, 00:00
Slovensko získa dve nové pivné značky. Čerstvý vietor do segmentu tekutého chleba prichádza z okolia Žiliny.

Pivo tam chce variť termálny komplex a aj stavebná firma.

Neobvyklé
„Chceme obohatiť našu ponuku. Aby sme neboli len miesto, kde ľudia nájdu kúpalisko, ale aj iné mnohonásobné zážitky,“ vysvetľuje zámer variť pivo šéf predstavenstva spoločnosti Aqua Eden Stráňavy Ján Sládek. Do minipivovaru zamýšľa vodný areál investovať okolo 200-tisíc eur. Vďaka vlastnému pivu nebude výnimočný len termálny komplex, ale aj pivo. To sa totiž bude variť z termálnej podzemnej vody s teplotou 24 stupňov. Sládek nevedel spresniť, či sa z takejto vody už pivo niekde na Slovensku varí.

„Naša voda má však z hľadiska chutí výnimočné vlastnosti. Najmä svojím zložením, keď je čistá s nízkym obsahom minerálov,“ spresňuje.

Prináša však praktickú výhodu. Už prírodou zohriata voda samotnú produkciu o čosi zlacní. Sládek priznáva, že inšpiráciu čerpali zo zahraničia. „Registrujeme trend, keďy sa ľudia čoraz viac prikláňajú k lokálnym produktom. Ten pomaly prichádza i k nám,“ povedal. Pri pive to podľa neho znamená rôznorodosť chutí oproti globálnym značkám. „Ľudí tiež láka fakt, že pivo sa nepasterizuje a zachováva si živé kvasinky a iné látky prospešné pre zdravie,“ dodal. Ak by sa domáca výroba potravín ďalej rozrastala, podľa Sládka to môže pomôcť ekonomike celej krajiny.

Desať za rok
Postaviť malý pivovar vo svojom areáli v Belej neďaleko Žiliny plánuje aj stavebno-obchodná spoločnosť Hastra. Jej konateľ Milan Hanuliak pre HN povedal, že v tejto fáze prípravy firma ešte nebude hovoriť o detailoch. Už teraz však možno dedukovať, že jedným z efektov pre Hastru môže byť aj diverzifikácia biznisu.

Varenie piva v malom v žilinskom regióne zhruba pred rokom naštartoval Prvý domáci horský pivovar Vŕšky v Terchovej. „Úplne rozhodujúce sú suroviny, rovnako dôležité sú však aj technológie a zručnosti ľudí, ktorí pivo budú variť. Tu sú potrebné vedomosti, domáca gazdiná to nezvládne,“ hovorí moravský pivovarník pivovaru František Hujík.
Podľa predsedu Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska je dnes v krajine okolo 25 minipivovarov. Za priaznivých podmienok predpokladá, že v najbližších piatich rokoch by na Slovensku mohlo pribudnúť okolo šesť až desať malých pivovarov ročne. „Určujúcou okolnosťou, ktorá číslo ovplyvní, bude vývoj celkovej ekonomickej situácie,“ myslí si.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:00