StoryEditor

Farmári sa majú zbaviť zbytočných tendrov

28.11.2013, 23:00
Verejné obstarávania by sa už nemuseli robiť pred podávaním žiadostí o projektové podpory.

Farmár chce zmodernizovať svoje budovy. Preto si podá žiadosť o eurofondy. Aby mal vôbec šancu uspieť, musí si vysúťažiť stavebnú firmu, ktorá bude robiť stavebné práce. „Teda v čase, keď ešte nie je známe, či ich žiadosť bude schválená,“ opisuje jeden z veľkých problémov, na ktoré naráža množstvo slovenských poľnohospodárov, predseda poľnohospodárskeho výrobno-obchodného družstva Madunice Oliver Šiatkovský. A práve tomu môže byť už od budúceho roka koniec. Na včerajšom seminári o zmenách v slovenskom poľnohospodárstve, ktorý organizoval Agropodnik Trnava (člen skupiny Agrofert, do ktorej patrí aj vydavateľ HN, spoločnosť Ecopress, pozn. red.), o tom informoval výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Patrika.

 

Ušetrené peniaze

Tendre by sa teda mohli robiť až po vyhodnotení žiadostí. A práve takáto zmena by bola podľa Šiatkovského veľkým prínosom. Neúspešným farmárom by totiž ušetrila peniaze, ktoré sú spojené s verejným obstarávaním.

Práve verejné obstarávanie je pritom prekážka, na ktorú sa sťažuje množstvo poľnohospodárov. Tento mesiac sa o tom mohol presvedčiť jeho šéf Ľubomír Jahnátek (Smer-SD), ktorému sa farmári počas jeho výjazdov sťažovali práve na ne. Ide o tému, ktorá je pre nich minimálne rovnako dôležitá ako napríklad to, koľko dostanú v budúcich rokoch na priamych platbách z Bruselu.

 

Sankcie za omeškanie

Nemusí však ísť o jedinú novinku v tendroch. Inou by mohlo byť stanovenie hranice, pri ktorej by farmári vôbec nemuseli robiť verejné obstarávanie. Na druhej strane však môžu mať problémy tí agropodnikatelia, ktorí si nebudú plniť svoje povinnosti a projekt nezrealizuje, prípadne s ním budú meškať. Po novom im majú hroziť sankcie. Okrem toho podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) v súčasnosti pripravuje aj nové pravidlá, ktoré majú sprísniť podmienky, za akých môžu farmári dostať eurofondy na svoje projekty. Predkladané projekty sa majú schvaľovať v dvoch kolách. Ráta sa pritom s tým, že o nich bude rozhodovať nová hodnotiaca komisia. Žiadatelia, ktorí sa budú cítiť poškodení, by mali mať konečne možnosť obrátiť sa so svojou sťažnosťou na súd.

01 - Modified: 2005-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac modelov Škody
01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Farmári mesiace krachujú, teraz ich Ficova vláda chce vytrhnúť z krízy. Pripravila pre nich bezúročné pôžičky 03 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:24