StoryEditor

Ekonomický paradox: Použitý plast je už drahší ako nový

23.07.2021, 09:41
Čas, keď začneme platiť zálohy za PET fľaše, sa blíži a paralelne s tým je stále veľmi vysoko cena samotnej komodity. Riaditeľ akciovej spoločnosti General Plastic František Doležal hovorí o zmenách v zálohovaní.

Na Slovensku sa vyprodukuje, vyzbiera, uvedie na trhu zhruba jedna miliarda plastových fliaš. Opravte ma, keď sa budem mýliť, čo je zhruba 30-tisíc ton materiálu a cez žlté kontajnery sa vracia späť zhruba 60 percent. Ambícia je vrátiť späť zhruba 90 percent. Je podľa vás tento cieľ dosiahnuteľný?
V určitom čase je určite dosiahnuteľný. Je na to potrebná, samozrejme, masívnejšia mediálna kampaň a presviedčanie alebo vysvetľovanie občanom, že v princípe úspešnosť zálohovania záleží primárne na nich.

A nie je motiváciou to, že už to samotné zálohovanie, tá záloha, znamená, že ľudia ad jeden budú platiť trošku viac, ale že sa im časť tých peňazí vráti?
Určite to je motiváciou, ale, bohužiaľ, asi nie pre každého.

Európsky trh je rozdelený na dve kategórie, časť krajín, ktorá zálohuje, časť krajín, ktorá nezálohuje, vy to asi sledujete pomerne pozorne. Sú pozitívnejšie prípady krajín, ktoré zálohujú, alebo je skôr logickejší ten mindset krajín, ktoré sa tomu, naopak, bránia?
Ja si osobne myslím, že na to neexistuje úplne jednoznačná odpoveď, pretože za tým je obrovské množstvo ďalších súvislostí. V krajinách, kde je ten systém úspešný, idú ďalej. PET, ktorý sa vyzbiera cez správcu, musí končiť u domácich recyklátorov a tí majú zase povinnosť ho vrátiť zase domácim výrobcom. Je to striktne kontrolované, a teda úspešnosť je veľmi vysoká. Samozrejme, PET fľaše ako také neslúžia len na výrobu materiálu, z ktorého sa dajú vyrobiť recyklované fľaše, slúžia aj na iné účely. Je to komodita, o ktorú je relatívne vysoký boj. Faktom je, čo je podstatné, či tam ten systém zavedený je s nejakými podmienkami, alebo nie je. Je to pre recyklátora vždy pozitívom, pretože kvalita, rozumejte vytriedenia, suroviny je pri zálohovom systéme vždy vyššia ako v prípade, že sa to zbiera, triedi existujúcim systémom, ako napríklad tu na Slovensku.

Ktoré podmienky musia byť splnené, aby sme na Slovensku boli úspešní? A tak ako vidíme teraz ten systém, spĺňa ich?
Neviem, nepoznám úplne detaily, ako bude nastavený systém zálohovania. Máme informácie o tom, že je publikovaný, zverejnený a platný zákon, ktorý by mal byť účinný od 1. 1. 2022. Myslím si, že správca by vám vedel poskytnúť lepšie a detailnejšie informácie. Z verejných informácií, ktoré sú dostupné, si myslíme, že ten systém môže fungovať efektívne, zároveň však potrebuje určitý čas, nábehovú krivku a jednoducho pochopenie občanov a hlavne spotrebiteľov, že aj oni prispievajú. Primárne tým, že tú fľašu odnesú späť do automatu k efektívnej cirkulárnej ekonomike a k efektívnemu odpadovému hospodárstvu.

A myslíte si, že občania to pochopia? Podľa mňa občania môžu mať aj pocit, že keď to hodia do toho žltého kontajnera, či už na sídlisku alebo doma, že už dali tú svoju ruku k dielu.
Iste, len v tom žltom kontajneri alebo v tom vrecovom zbere...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-19 09:42:51 - Feat.: 0 - Title: Poznáme detaily zálohovania: koľko si priplatíme za PET fľaše a plechovky? 02 - Modified: 2021-06-25 09:03:04 - Feat.: 0 - Title: Plasty nemusia byť katastrofa. Takto vyzerá život PET fľaše
01 - Modified: 2023-05-17 07:50:52 - Feat.: - Title: Kofola a Mattoni 1873 vstupujú do slovenskej firmy, investujú do recyklácie PET fliaš 02 - Modified: 2022-01-03 13:52:44 - Feat.: - Title: Za prázdnu fľašu vám obchody zaplatia. Slováci sa dostali do klubu spolu s Dánmi, Nemcami či Nórmi 03 - Modified: 2021-07-23 09:28:39 - Feat.: - Title: Je to anomália, musí sa to zmeniť. Tisíc eur za tonu PET fľaší je prehnaná suma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:49