StoryEditor

HTC sa prepadá na dno a hľadá záchrancu

07.10.2013, 00:00
Po legendách mobilného telefonovania Nokia a BlackBerry hrozí ďalšiemu výrobcovi smartfónov pád na dno.

Taiwanskej značke HTC totiž už niekoľko kvartálov po sebe klesá predaj i tržby. „HTC má problém s inými ázijskými výrobcami. Tí predávajú podstatne lacnejšie, hoci mnoho spotrebiteľov berie ich produkty ako porovnateľné,“ vysvetľuje pre HN analytik Radim Dohnal zo Saxo Bank.

Prudký prepad

HTC pritom podľa expertov nezaspal dobu. Vyrába kvalitné telefóny v rôznych cenových hladinách. Používa dokonca najobľúbenejší operačný systém na svete – Android od Google.

Napriek tomu firma mieri čoraz hlbšie do červených čísel. A to bez toho, aby na seba strhávala pozornosť.

Taiwanskému výrobcovi každý štvrťrok klesali tržby a predaj. To sa následne odzrkadlilo aj na pozícii firmy na trhu. Kým v roku 2011 sa HTC stal na krátky čas kráľom amerického trhu s podielom až 24 percent, o rok neskôr bolo všetko inak. Dnes má HTC v Spojených štátoch podiel iba 2,8 percenta.

O prudkom páde svedčí aj druhé číslo. Zatiaľ čo vo svojom najlepšom období pred dvoma rokmi mala firma HTC hodnotu 37 miliárd dolárov, dnes je to iba desatina. Aj tak je to pre potenciálnych investorov stále veľa. „Na zlúčenie alebo akvizíciu je firma pridrahá,“ tvrdí pre agentúru Bloomberg Dennis Chan, analytik spoločnosti Yuanda Securities.

Ani výsledky za ostatné tri mesiace investorov nepotešili. Spoločnosť mala stratu 101 miliónov dolárov, čo je o tretinu viac, než pôvodne predpovedala.

Podľa analytika Ivora Lehoťana z Capital Markets firma zlyháva najmä v dizajne, inžinierstve a marketingu. „V aktuálnom kvartáli pribudlo na trh niekoľko nových modelov od konkurencie. HTC však príde len s jediným, čo nestačí,“ pripomína analytik.

Ani ten jeden model za kvartál si však podľa Lehoťana trh ani nevšimne. Vlajková loď, HTC One, totiž prišiel na trh v rovnakom čase, ako najväčší žralok z celého trhu – Samsung Galaxy S 4.„HTC ide stratégiou širokej palety modelov, ktoré sú dostupné rovnako v lacných, ale aj drahších verziách. Aktuálne však stráca na oboch frontoch,“ pokračuje Lehoťan.

Pomoc od Microsoftu

Pokiaľ teda HTC podľa expertov neprinesie prevratnú novinku, zaradí sa medzi technologické vraky hneď vedľa BlackBerry. Navyše bude musieť siahnuť až na úplné dno, aby sa oň niekto začal zaujímať. „Hovoriť o nejakom pláne záchrany je zatiaľ predčasné. Fondy z oblastiprivateequity budú čakať na ešte nižšiu cenu,“ dopĺňa Radek Dohnal. Firma sa podľa neho môže už o niekoľko mesiacov pokúsiť predať niektoré zo svojich hodnotných patentov.

Napriek všetkým zlým správam sa však predsa len objavila prvá pomocná ruka. Prekvapivo od konkurencie. Spoločnosti HTC ju podáva Microsoft. Teda tá istá firma, ktorá iba nedávno prevzala krachujúcu Nokiu.

Šéf divízie operačných systémov v Microsofte, Terry Myerson, podľa agentúry Reuters už mesiac diskutuje s taiwanským výrobcom, aby do svojich zariadení inštaloval okrem Androidu aj operačný systém Windows Phone. Tomu sa v segmente smartfónov nedarí. Hoci v tabletoch je o niečo obľúbenejší, jeho podiel na trhu podľa štatistík spoločnosti Gartner nepresahuje dve percentá. To je pravdepodobne dôvodom, prečo Myerson ponúka HTC systém takmer zadarmo. Podľa zdrojov Reuters má byť licenčný poplatok iba symbolický.

01 - Modified: 2024-02-28 14:10:42 - Feat.: - Title: Vtipne prekonali „neriešiteľný problém“ virtuálnej reality. Astronauti na ISS sú nadšení 02 - Modified: 2023-08-18 10:18:53 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadol o deväť percent na dvojmesačné minimum. Klesli aj iné kryptomeny 03 - Modified: 2023-08-14 09:48:01 - Feat.: - Title: Všetky skončili v hanbe. Poznáte najhoršie mobily dejín? Otestujte sa v kvíze 04 - Modified: 2023-06-20 08:29:55 - Feat.: - Title: Slovensko spadlo v rebríčku konkurencieschopnosti, sme na chvoste a 35 miest za Čechmi 05 - Modified: 2023-03-30 09:28:21 - Feat.: - Title: Prepad v čínskych realitách dolieha na všetky firmy. Najväčší developer vykázal prvú stratu od roku 2007
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:35