StoryEditor

Biznis zaplatí za ľudí menej

22.10.2014, 00:00

Ovocinárska firma Boni Fruct je na Slovensku etablovanou značkou. S približne 200 pracovníkmi sa v Dunajskej Lužnej sa zároveň zaraďuje medzi top zamestnávateľov.A práve za týchto svojich ľudí bude môcť od budúceho roka platiť menej. Spolu s ďalšími tisíckami firiem bude za časť svojich zamestnancov do približne 480 eur platiť nižšie zdravotné odvody. A klesnú im tak náklady o stovky až tisícky eur mesačne.

Na takéto úľavy včera minister financií Peter Kažimír dostal definitívnu zelenú z Európskeho štatistického úradu. Ten potvrdil, že náš dlh za vlaňajšok dosiahol 54,6 percenta, čo znamená jediné – firmám môže Kažimír za nízkopríjmových zamestnancov odpúšťať zdravotné odvody. Ak by bolo zadlženie vyššie len o štyri percentuálne body, štát by musel výraznejšie šetriť a na odvody by mu nezostali peniaze. Úľavy sú dobrý krok, ale s podmienkami – odkazujú odborníci. Podľa šéfa INEKO Petra Goliaša zároveň s nimi prudko vzrastie aj minimálna mzda. „To výrazne stlmí prípadné pozitívne efekty tejto zmeny,“ dodal. Na druhej strane firmy upozorňujú, že pre ne o veľkú úsporu rozhodne nepôjde. Podľa predsedu Predstavenstva Makyty Púchov Mariána Vidomana dosah na financie ich spoločnosti bude minimálny. „Cestou, ako dosiahnuť zvýšenie účinnosti odpočítateľnej položky a tým prispieť k zlepšeniu ekonomického prostredia, je zvýšiť úľavu aspoň na 550 eur,“ dodáva.

Zatiaľ nejasné detaily

Radikálne nie zvýšeniu odpočítateľnej položky nateraz však nehovorí ani ministerstvo financií. Keďže dobrú správu zverejnil Eurostat len včera, rezort ešte diskusie o konečnom nastavení odvodovej odpočítateľnej položky neuzavrel. „Konkrétna hranica straty nároku závisí od finálnych parametrov, ktoré sú ešte predmetom diskusie,“ uviedol tlačový odbor rezortu financií.

Jedno je však isté už dnes. Odpúšťanie odvodov nebude vo svete unikát. Podobný systém už roky funguje v Nemecku v rámci takzvaných minijobs a midijobs. Hlavný rozdiel podľa Petra Goliaša z INEKO je v tom, že v Nemecku sa úľava týka sociálnych aj zdravotných odvodov a v plnej výške platí do príjmu 450 eur pre zamestnanca. Pre zamestnávateľa platí, že štátu odvádza odvody len čiastočne. Odvody následne ľuďom stúpajú a v plnej výške ich platia až od príjmu približne 850 eur mesačne.

Aj napriek tomu, že ide o fungujúci recept na vysokú nezamestnanosť, u nás sú pri ňom odborníci značne skeptickí. K radikálnemu poklesu počtu nepracujúcich podľa nich nedôjde.

Radikálne výsledky? Skôr nie

Dôvodom je rekordne vysoký rast najmenšieho možného platu. „Kvôli bezprecedentnému 8-percentnému zvýšeniu minimálnej mzdy ponesú benefity odvodovej úľavy len ľudia, ktorí už dnes prácu majú. Nezamestnaní s nižším vzdelaním, ktorí majú už dnes problém nájsť si prácu aspoň za minimálnu mzdu, budú bojovať o svoje uplatnenie na trhu práce s ťažkosťami aj naďalej,“ povedal analytik INESS Ján Dinga. Ako ďalej dodáva Starečková, firmy sa budú snažiť zamestnať ľudí najmä za minimálnu mzdu. Práve pri nej je totiž úspora pre podniky najväčšia.

Pozitívnou správou však nateraz pre Slovensko ostáva, že náš dlh za vlaňajšok neprekročil spomínaných 55 percent. Stalo sa tak najmä vďaka zmene metodiky, čím sa zmenil aj spôsob výpočtu nášho hrubého domáceho produktu. Domáci produkt je po novom vyšší, čo znamená, že náš dlh tak klesá.

01 - Modified: 2006-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profil: Marek Dalík
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:08