StoryEditor

Fenomén Baťa. Generácia, ktorá učí biznis aj dnes

26.11.2013, 17:07
Pozrite si online prenos z diskusného fóra Hospodárskych novín HNClub na tému Fenomén Baťa.

19:34 Dnešný HNClub sa končí. Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro ďakuje prítomným za pozornosť a spíkrom za to, že si urobili čas pre takúto zaujímavú tému.

19:28 Podľa Krištofoviča by sa dnes mali podnikatelia určite Baťovcami inšpirovať. Vodcovia by mali menej počúvať to, čo ľudia hovoria a viac sledovať, čo robia.  

19:21 Pokluda: Baťa mal nielen osobnú odvahu, ale aj veľké materiálne a organizačné predpoklady na vybudovanie takého impéria. Baťa bol brutálny biznis. Firma bola racionalizovaná, bol to perfektne namazaný stroj, kde sa makalo. Nerobil to z dobrého srdca ale ľudí platil dobre.  

19:16 Podľa Krištofoviča nájdeme v ságe Baťovcov všetko na celovečerný Hollywoodsky film.  

19:14 Krištofovič opäť cituje Baťu: Skromná žena, lenivý muž.  V sále znie smiech. 

19:12 Vavro sa pýta historika Pokludu, ako je možné, že fenomén Baťa vznikol v regionálnom zázemí Moravy. Historik vysvetľuje, že Baťa čerpal inšpiráciu z konkurencie a jeho prioritou bolo, aby slúžil ľuďom. Zdrojom úspechu Tomáša Baťu bola veľká znalosť ľudí.  

19:01 Krištofovič hovorí o tom, že Baťovci sú pre neho inšpiráciou. Najväčšiu inšpiráciu pre manažérov podľa neho nájdeme práve u Baťu. Inšpiruje sa jeho myšlienkami: Vedenie vzorom je najväčšia sila. Šéfovia firiem by mali byť pre zamestnancov príkladom. Baťove myšlienky platia podľa Krištofoviča aj dnes. Baťa vybudoval ľudí a ľudia vybudovali závod. Tieto slová sú pravdivé aj dnes. Firmy posúvajú ďalej práve šikovní ľudia. Podnikatelia by sa nemali hnať za peniazmi, ak budú pracovať, peniaze prídu samé.   

Na snímke zľava: obchodník s cennými papiermi Marek Kudzbel, šéfeditor livestyle príloh HN František Kvarda, šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro, zástupca generálneho riaditeľa Poštovej banky Peter Krištofovič a český historik Zdeněk Pokluda.

18:59 Baťa podľa Kudzbela dokázal vybudovať firmu z ničoho. Zamestnanci mali vytvorené nadštandardné podmienky pre život. Kudzbel sa vo svojej firme snaží Baťu napodobňovať.  

18:56 Kudzbel sa snaží viesť firmu na základe baťovských systémov. Vo firme musí byť spolupráca, firma musí byť obsadená ľudmi, ktorí dokážu samostatne rozmýšľať. Firma, ktorá sa chce úspešne rozvíjať, musí byť založená na spoľupodieľnictve.

18:52 Na Baťu sa už nemôžme pozerať iba z historického pohľadu. Musíme sa zamyslieť nad tým, či je možné jeho spôsob riadenia aplikovať aj na súčasnosť. Predstavil ucelený spôsob ako riadiť firmu. Pozeral sa na to komplexne. Podnikanie musí byť dobre premyslené vo všetkých oblastiach.

18:49 Nash hovorí o tom, v čom by mal byť dnes inšpiráciou pre podnikateľov. Baťa hľadal lídrov. Hľadal spôsoby ako zlepšiť výrobu. Prišiel s pásovou výrobou, ktorá znásobila výrobu topánok. Peniaze za výrobu topánok využíval na budovanie československého priemyslu.  


Vnuk Jana Antonína Baťu sa HNClubu zúčastil prostredníctvom videohovoru. Na snímke odpovedá na otázku Františka Kvardu, šéfeditora lifestyle príloh HN.

18:46 Podľa Nasha boli osobnosti oboch Baťovcov podobné. Tomáš bol pre Jána vodcom, otcom. Ak sa pozriete na spoločnosť Baťa zistíte, že spoločnosť stále funguje rovnakým spôsobom. Ján rozvinul firmu Baťa do viac ako 40 krajín. Dostal sa k filmu, pneumatikám, plastu. Baťa sa snažil zlepšiť životné podmienky pre každého.

18:41 "Nemecká vláda považovala Jána za verejného nepriateľa. Donútili ho odísť a skonfiškovali mu majetok. V rodine to veľa vecí skomplikovalo, ale prispôsobili sme sa," popisuje Nash. "Systém, ktorý naša rodina vybudovala, by mohol byť do budúcnosti veľmi užitočný pre obe ekonomiky."

18:39 John Nash, vnuk J.A. Baťu hovorí, že cieľom oboch bratov bolo zlepšovať životné podmienky ľudí v Československu. Urobili veľa v prospech celej krajiny a ťažia z toho oba štáty dodnes.

18:34 Bol to politický proces a Baťa bol vhodný cieľ. Ján Antonín Baťa na rozdiel od Tomáša nemohol odolať tomu, aby sa púšťal do politiky. Mal sklony rečniť k ľudom, vyjednával s Tisom a Hlinkom, mal konflikt s Angličanmi a vyhostili ho z USA. Prejavoval prezidentské ambície.

18:28 Šéfredaktor HN sa Pokludu pýta na kolaboráciu s nacistami. Podľa historika to bolo otázkou komunistickej politiky. Baťa podľa neho neurobil nič, čo by si zaslúžilo súdnu dohru. Komunisti podľa neho potrebovali znehodnotiť a zničiť meno Baťa. Baťovci dokázali dať ľudom to, čo im komunisti sľubovali a preto sa ich potrebovali zbaviť. Meno Baťa bolo symbolom kapitalizmu a bolo to obrovské nebezpečenstvo pre komunistickú ideológiu. Komunisti ho preto nenávideli.

18:27 Kudzbel: Všetky vízie J.A. Baťu na Slovensku boli jeho nápady – Partizánske, Bošany a Svit. Vždy dokázal prispôsobiť podnikanie aktuálnej situácii.  

18:25 Podľa Kudzbela bol Tomáš Baťa geniálny v rozbehnutí biznisu a jeho nevlastný brat dokázal biznis akcelerovať a firmu potiahnuť dopredu a zniekoľkonásobiť ju. Jeho rozhodovanie bolo v histórii firmy najziskovejšie.

18:23 Krištofovič hovorí o tom, že Baťa neprestal podnikať ani po odchode z Československa. Dokázal vybudovať niečo, čo sa nepodarilo žiadnemu Slovákov, ani Čechovi a myslí si, že sa to ani nepodarí.  

18:22 Podľa Pokludu bol Tomáš Baťa synonymom výroby topánok. Zároveň však vybudoval konglomerát, ktorý obsahoval 36 oborov. Jeho firma vyrábala napríklad pneumatiky. Všetky tieto odbory fungovali a hoci zanikla výroba topánok, zostal silný sektor pneumatík. Spolu má dnes obrat 80 miliárd českých korún.  

18:17 Kudzbel hovorí, že my Slováci sme zvláštny národ, ako by sme sa hanbili za to, že nám tu vyrástlo niečo svetové.  

18:16 Kudzbel priznáva, že J.A Baťu, zo začiatku nemal rád. Až neskôr mu otvorili oči historici.Zistil, že bol vizionár s úžasnými myšlienkami a geniálny podnikateľ.

18:15 Peter Krištofovič hovorí, že netušil, že existuje druhý Baťa, kým nezačal študovať hlbšie. Podľa neho je otázkou, aký odkaz nechávajú obaja Baťovia, ďalšej generácii.  

18:11 Šéfredaktor sa spíkrov pýta, čo znamená pre nich meno Baťa. Pre historika Pokludu, žijúceho v Zlíne, je Tomáša Baťa veľkým podnikateľom, budovateľom miest a fabrík a vizionárom. Ján Antonín je v Zlíne vnímaný ako dočasný nástupca.

18:07 Začína sa HNClub Hospodárskych novín na tému Fenomén Baťa. Šéfredaktor HN Peter Vavro otvára diskusiu. Na HNClube sa zúšasní John Nash, vnuk J.A. Baťu, Peter Krištofovič, zástupca GR Poštovej banky pre retail, Marek Kudzbel, obchodník s cenými papiermi a PhDr. Zdeněk Pokluda, český historik. 

Hovoriť sa bude aj nevlastnom bratovi Tomáša Baťu, ktorým je Ján Antonín Baťa.  


Jan Antonín Baťa

Bol nevlastným bratom Tomáša Baťu. Po jeho tragickej smrti v roku 1933 prevzal spoločný podnik. Tomáš Baťa svojho mladšieho súrodenca na riadenie firmy pripravoval a súhlasil s ním. Jan Antonín premenil dobre fungujúcu československú firmu na celosvetový koncern. Pred vypuknutím druhej svetovej vojny odišiel do USA. Neskôr ho obvinil syn Tomáša Baťu zo kolaborácie s fašistami, v dôsledku čoho nemohol ostať v Amerike. Jan Antonín sa po vojne snažil očistiť svoje meno. Podarilo sa to až jeho rodine v roku 2007. Súd potvrdil, že Jan Antonín spolupracoval s vládou Edvarda Beneša a podporil Slovenské národné povstanie.

Tomáš Baťa

Tomáš Baťa bol zakladateľ obuvníckej firmy Baťa a jeden z najväčších podnikateľov svojej doby. Zaviedol mnohé nové myšlienky vo výrobe a predaji svojich výrobkov, ktorými dokázal ovplyvniť množstvo budúcich ekonómov. Jeho baťovské ceny sa stali legendárnymi. Filozofiou firmy Baťa boli lacné a kvalitné topánky, ktoré si získali popularitu aj vďaka skvelej reklame. Svetoznámymi sa stali aj tzv. „baťovské ceny“, ktoré sa vždy končili 9-tkou a ktoré mali u kupujúceho navodiť pocit výhodnejšej a lacnejšej kúpy Postaral sa o rozvoj svojho rodného Zlína ako aj Bardejova a Partizánskeho (Baťovany), ktoré založil. Zahynul pri leteckej nehode v roku 1932. V podnikateľskom úspechu Tomáša Baťu však dodnes pokračujú jeho potomkovia. Po jeho smrti sa vedenia v rodinnej obuvníckej firme ujal nevlastný brat a o niečo neskôr potom syn a vnuk. V súčasnosti firma Baťa sídli v Kanade a naďalej šíri odkaz jej výnimočného zakladateľa.


 

 

01 - Modified: 2005-09-28 20:32:12 - Feat.: 0 - Title: Falzifikáty zadržané vlani na Slovensku
01 - Modified: 2019-04-05 08:23:34 - Feat.: - Title: Najlepšie výroky Petra Pellegriniho na HNClube 02 - Modified: 2017-12-15 18:22:26 - Feat.: - Title: Metropolu juhovýchodnej Moravy preslávil obuvník ale aj zoo 03 - Modified: 2016-09-24 22:14:11 - Feat.: - Title: Tri geniálne opatrenia Tomáša Baťu, vďaka ktorým vybudoval impérium 04 - Modified: 2016-07-26 13:42:56 - Feat.: - Title: HNClub: Bezhotovostné Slovensko? 05 - Modified: 2016-07-28 02:06:43 - Feat.: - Title: HNClub: Ako chcú pravicové strany znížiť dane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:30