StoryEditor

Naše podniky sú opäť v ohrození. Pre emisie

23.03.2014, 22:59
ENERGETIKA

Ešte pred rokom musela vláda zachraňovať košické oceliarne a hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom. Ohrozené boli tisícky pracovných miest a bez pomoci štátu by zrejme zanikli. Dnes začína byt´ situácia opäť vážna. Európska únia prišla s plánom na znižovanie skleníkových plynov v ovzduší, na čo môžu doplatiť slovenské priemyselné podniky. Firmy totiž budú musieť platiť za vypustené emisie alebo sa im zvýšia náklady investíciami do zelených technológií.

Riaditelia 137 európskych priemyselných podnikov preto poslali do Bruselulist, v ktorom varujú pred rizikami znižovania emisií a upozorňujú aj na zdražovanie elektriny. Pod manifestom sú podpísané aj košické oceliarne.

„Európa musí zastaviť dovoz CO2 prostredníctvom produktov, ktoré sa tradične vyrábali u nás, a vývoz pracovných miest do krajín s nižšími nákladmi,“ vyhlásil prezident východoslovenskej fabriky U. S. Steel George Babcoke. Do výzvy sa zapojili podniky zo 16 európskych krajín alistposlali pred minulotýždňovým stretnutím európskych lídrov v Bruseli.

Slovensko tam reprezentoval premiér Robert Fico. Spolu s kolegami z krajín V4 odmietol plány Bruselu znížiť emisie v ovzduší o 40 percent do roku 2030.

Argumenty sú jasné: ak budeme príliš chrániť životné prostredie, zrujnujeme európsky priemysel. Zvyšok sveta totiž prakticky vôbec nerieši ochranu ovzdušia a krajiny ako Čína, Rusko a USA nediktuje svojim firmám žiadne limity. Európske firmy, naopak, už niekoľko rokov musia zápasiť s drahou elektrinou na podporu drahej zelenej energie a náklady im zvyšujú aj spomínané emisie. Ak únia splní svoj najnovší plán, podniky budú ešte v horšej pozícii. „Pre časť firiem by riešenie mohol predstavovať aj prípadný presun aktivít do zahraničia,“ upozornil analytik INESS Martin Vlachynský.

Na Slovensku je pritom niekoľko podnikov, ktoré dlhodobo upozorňujú na problémy v súvislosti s európskym programom ochrany životného prostredia. Príkladom je už spomínaná hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom. „Pri technológii výroby hliníka už nie je možné znižovať emisie. V dôsledku toho zníženie limitu bude predstavovať pre spoločnosť ďalšie náklady,“ odkázal generálny riaditeľ spoločnosti Milan Veselý. Nepovedal však, aké konkrétne dôsledky to bude mať napríklad na zamestnanosť v podniku.

Únia zatiaľ neprijala konkrétne ciele na znižovanie emisií a podporu zelenej energie v jednotlivých krajinách. Brusel zatiaľ navrhol len ciele pre celú dvadsaťosmičku. Podľa plánu by okrem spomínaného zníženia objemu skleníkových plynov mala narásť aj výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:33