StoryEditor

RegioJet má pre Slovákov novinku. Chystá nočné vlaky za pár eur

14.05.2015, 00:00
Namiesto troch párov vlakov štyri. Tak bude vyzerať cestovanie žltými expresmi českého podnikateľa Radima Jančuru už o niekoľko týždňov.

Radim Jančura chce už od polovice júna nasadiť na našej top trati Bratislava – Žilina – Košice nový pár svojich vlakov. Spoločnosť RegioJet chce nimi jazdiť cez víkend v nočných hodinách, konkrétne vo štvrtok, piatok a nedeľu. „Chceme cestujúcim ponúknuť úplne nový koncept nočného cestovania na železnici,“ vysvetlil dôvody svojho rozhodnutia majiteľ RegioJetu Radim Jančura.

Čas jazdy – približne 5 hodín

Nové vlaky z Bratislavy do Košíc a späť vyrazia niečo pred polnocou. Do svojej cieľovej stanice dorazia skoro ráno. Cesta tak bude trvať približne päť hodín. Zmení sa však fungovanie vlaku. Počas niekoľkých hodín bude vo vlaku napríklad nočný pokoj, keď bude bezpečnosť cestujúcich kontrolovať bezpečnostná služba. Cena v nových rýchlikoch sa má pohybovať od deviatich eur. Odborníci tento krok zo strany RegioJetu považujú za jednoznačný:„Ide o posilňovanie pozície na slovenskom železničnom trhu,“ povedal šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej, ktorý má blízko k opozičnej SDKÚ-DS. Podľa neho ide o logické a strategické rozhodnutie, keďže RegioJet sa zameral práve na platiacich cestujúcich.

A nie je jediný. Ako povedal bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec nové spojenie bude silnou konkurenciou ostatným dopravcom. Na linke medzi Košicami a Bratislavou dnes okrem žltých vlakov jazdí aj štátna Železničná spoločnosť Slovensko. RegioJet však nebude konkurovať len jej. Svoje nočné vlaky ide nasadiť aj na linku medzi Prahou a metropolou východu. Práve na nej od decembra v nočných hodinách jazdí druhý český dopravca – spoločnosť LEO Express. „Je to pokračovanie konkurenčného boja. Niekto s niečím príde, a ak je to pre užívateľov, potom je všetko v poriadku,“ vraví šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Prichádza Arriva

Nepôjde však o jedinú zmenu na našich tratiach. Od polovice decembra má na náš trh vstúpiť nový dopravca – dcéra nemeckého štátneho dopravcu Deutsche Bahn Arriva. Plánuje spojiť Prahu s Trenčínom. Má sa tak tiež stať cez víkendy. „Chceme pripraviť víkendový študentský vlak cez Olomouc, Přerov, Otrokovice, Uherské Hradiště a Vlársky priesmyk. Išiel by v piatok popoludní z Prahy do Trenčína, späť by sa vrátil v nedeľu podvečer,“ povedal v minulosti obchodný riaditeľ skupiny Arriva v Českej republike Jiří Nálevka.

Bude jazdiť vo štvrtok, piatok a nedeľu.

Z Košíc do Bratislavy vyrazí o 23.23 h, dorazí o 4.21 h.

Z Bratislavy do Košíc pôjde o 23.28 h, dorazí o 4.45 h.

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci vystrieľali pol milióna korún
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:13