StoryEditor

Prácu prinášajú nižšie odvody

07.08.2013, 00:00

Firma zamestná mladého človeka do 30 rokov. A na revanš jej štát na rok odpustí až 75 percent odvodov. Aj takto napríklad bojuje proti mladým bez práce Španielsko. Teda krajina s druhou najväčšou nezamestnanosťou mladých v Európe. Odborníci tvrdia – takéto opatrenie by pomohlo aj absolventom na Slovensku. „Hlavnou výhrou by bola podpora flexibility zamestnávania mladých ľudí a zníženie ich odvodového zaťaženia,“ tvrdí regionálny manažér personálnej agentúry Manpower Martin Miklánek. Ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) však zatiaľ takúto zmenu neplánuje.

Nižšie odvody, vyššia zamestnanosť?
Podľa analytika Nadácie F. A Hayeka Tomáša Púchleho robí dokonca opačné a neefektívne opatrenia. Zvyšuje odvody, čím obmedzuje firmy, aby samostatne zamestnávali ďalších ľudí. Na druhej strane štát vznik nových pozícií sponzoruje. „Takýmto spôsobom je možné vytvoriť nové pracovné miesta len dočasne a často aj na úkor už existujúcich. Na takto vzniknuté pozície sa navyše skladajú daňoví poplatníci,“ hovorí.

Druhým riešením, ktoré nám nedávno odporúčala aj Európska komisia a prikláňajú sa k nemu aj odborníci, je zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi mzdami. Minister Richter však túto možnosť v tejto podobe nateraz odmieta. „V rámci možností a opatrení sa aj touto otázkou budeme zaoberať. Ale vychádzame v prvom rade z možností, ktoré nám dovoľuje stav ekonomiky,“ vyhlásil pred časom. Analytik Ineko Peter Goliáš práve toto opatrenie považuje za efektívne v boji proti vysokej nezamestnanosti mladých. Ako príklad uvádza Nemecko, kde v rámci takzvaných minijobs neplatia firmy štátu žiadne odvody. A to až do príjmu 450 eur mesačne. „U nás by hranice, samozrejme, mali byť nižšie, keďže zarábame menej.“

Milióny od únie
Tisícky mladých bez práce však netrápia len Slovensko a Španielsko, ale takmer všetky štáty Európy. Vážnosť problému si uvedomuje už aj Európska komisia. Nedávno sa preto rozhodla vyčleniť na boj proti nezamestnanosti absolventov miliardy eur. Ak chcú krajiny Európy peniaze získať, musia v priebehu jesene nájsť spôsob, ako dostať mladých do 25 rokov z úradov práce. A to či už vďaka ďalšiemu vzdelávaniu, rekvalifikácii alebo novej práci. Odborníci jej iniciatívu vítajú. Obávajú sa však, aby projekty neboli opäť z dlhodobého hľadiska neefektívne.

Slovensko, ktoré by mohlo dostať 60 až 80 miliónov eur, konkrétny plán ešte nemá. Ministerstvo práce však zvažuje, že posilní už fungujúce projekty. Ako program zamestnávania mladých firmami, rekvalifikačné kurzy či absolventskú prax.

Podľa analytikov by sa vláda mala zamerať najmä na vzdelávanie absolventov či prax študentov. Šéfka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová totiž tvrdí, že mladí pri hľadaní práce sú často diskriminovaní, keďže nemajú dostatočnú prax.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:08