StoryEditor

Slovenské nábytkárstvo vo faktoch

12.06.2013, 00:00

Pracovníkov ubúda
Slovensko zažíva v nábytkárskej výrobe značný pokles pracovných miest. Kým v roku 2008 pracovalo v sektore podľa Štatistického úradu SR asi 12-tisíc ľudí, vlani to bolo okolo 9 800 zamestnancov. Predstavuje to pokles o 18,3 percenta.

Nábytkárstvo je na ústupe
Kríza sa značne podpísala aj pod výrobu v sektore nábytkárstva. Za posledné štyri roky klesla hodnota vyrobeného nábytku na Slovensku o 21 percent. Aj keď rok 2011 priniesol čiastočné oživenie, vlaňajšok zaznamenali naše firmy prepad výroby.

Mzda stúpa
Aj keď sa odvetviu v posledných rokoch veľmi nedarí, mzdy stúpajú. Kým v roku 2008 bol priemerný zárobok na úrovni 648 eur, vlani sa priemerná mzda vyšplhala na 737 eur. Sčasti sa pod to podpísalo aj zníženie počtu zamestnancov.

Aj IKEA vyrába na Slovensku
Aj známy švédsky reťazec IKEA vyrába svoj nábytok na Slovensku. Prostredníctvom firmy Swedwood zamestnáva v Malackách a Závažnej Porube podľa agentúry SIMS okolo 1 600 zamestnancov. Ďalšie miesta sú nadviazané v dodávateľských firmách.

Rastie len málo firiem
Len málo nábytkárskych firiem rozširuje výrobu. Jednou zo svetlých výnimiek je nemecký výrobca nábytkárskych poťahov spoločnosť Himolla Group. Firma zamestnáva v Tornali asi 70 ľudí, ich počet sa má v nasledujúcich mesiacoch zdvojnásobiť.

Konkurencia? Poliaci a Čína
Slovenskí nábytkári doplácajú aj na zvýšený konkurenčný boj. Lacným nábytkom konkuruje nielen lacný čínsky dovoz, ale aj poľská konkurencia. Slovensko je pre Poliakov dokonca štvrtým najdôležitejším exportným trhom.

Líder regiónu je Poľsko
Poľsko sa vypracovalo na nábytkárskeho giganta. Podľa štatistík spoločnosti B+R Studio je v krajine 23-tisíc firiem, ktoré sa venujú výrobe nábytku. Spolu zamestnávajú 133-tisíc ľudí a k HDP krajiny prispievajú dvoma až troma percentami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:21