StoryEditor

V budúcom roku očakávam päťpercentný nárast miezd

25.11.2013, 22:59
Mzdy. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti v rozhovore pre HN:

Podľa prieskumu agentúry Focus sa v tomto roku platy na Slovensku výrazne nemenili. Ako vnímate tieto výsledky?

Ekonomické teórie hovoria o tom, že tam, kde je nedostatok pracovníkov, je väčší potenciál na motiváciu zamestnancov aj zvýšením mzdy. Naopak, tam, kde je ponuka pracovného trhu silnejšia, je väčšia konkurencia medzi zamestnancami a podniky si môžu vybrať aj lacnejších zamestnancov. V tomto kontexte treba vnímať aj výsledky prieskumu.

Znamená to, že keď som odborník na svojej pozícii a nemám konkurenciu na trhu, môžem byť odvážnejší pri pýtaní si vyššej mzdy od zamestnávateľa?

Áno, je to tak. Potom je tu aj druhá vec, že platová stratégia v prípade podnikov s kolektívnymi zmluvami kopíruje dohodu medzi firmou a odbormi. V druhej kategórii, teda v prípade firiem bez kolektívnej zmluvy, je možnosť zamestnanca zvýšiť si plat tak, že prejde ku konkurenčnej firme, ktorá mu dá lepšie podmienky.

Zaujímavé je, že v Košickom kraji očakávajú zamestnanci v najväčšom počte nárast platov. Potvrdilo to až 24 percent respondentov. Dá sa za tým vnímať rast IT sektora na východnom Slovensku, a teda odvetvia s veľkým potenciálom?

Košický kraj je veľmi špecifický. Na jednej strane je tu mesto Košice, ktoré má dobré pracovné možnosti, no na druhej strane sú v regióne lokality s vysokou nezamestnanosťou. Aj z tohto pohľadu by som preto bral výsledky prieskumu s rezervou.

Aký vývoj platov očakávate v budúcom roku?

Za predpokladu, že nedôjde k zásadným zmenám, napríklad hromadnému prepúšťaniu či odchodu veľkých investorov ako napríklad košického U. S. Steel či žilinskej Kie, by ten vývoj mal byť podobný ako doteraz. Možno očakávať mierny nárast platov niekde na úrovni piatich percent. Nepôjde však o žiadne výrazné zmeny.

Ktoré odvetvia potiahnu rast najviac?

To bude opäť závisieť hlavne od kolektívnych zmlúv. Dôležité budú najmä dohody vo verejnom sektore. Tu je totiž špecifická situácia tým, že verejný sektor je odkázaný na výkon ekonomiky, a teda od toho, čo si štát môže dovoliť a čo nie. Rast miezd v tomto odvetví potiahne aj celkovú štatistiku.

01 - Modified: 2005-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýtne sa premietne do cien výrobkov
01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov 04 - Modified: 2024-03-14 08:19:46 - Feat.: - Title: Slovenské mzdy rástli opäť aj v januári, najviac v odvetví priemyslu 05 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:28