StoryEditor

Agentúre už za prácu v zahraničí neplaťte

10.05.2013, 00:00
Trh práce. Štát od mája obmedzil vyberanie poplatkov za sprostredkovanie zamestnania.

Personálne agentúry už nemôžu pýtať od ľudí peniaze za sprostredkovanie práce v zahraničí. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá platí od mája. Agentúry pritom ešte do konca apríla mohli pýtať od ľudí až 20-percentný poplatok v prípade práce na menej ako šesť mesiacov a až 30-percentnú províziu za zamestnanie na viac než šesť mesiacov.

„Agentúra môže poplatok vyberať len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca,“ potvrdil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Plníme európsku normu
Rovnaké pravidlo platilo doteraz pre sprostredkovanie práce na Slovensku. Tým, že predpis sa rozšíril aj na zamestnávanie v zahraničí, plníme normy Európskej únie. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti tvrdí, že sa tak sprehľadní systém. „Účtovníctvo bude transparentnejšie.“

Samotné agentúry pritom tvrdia, že im táto zmena neprekáža. „Prijímanie provízií od uchádzačov o prácu pri vnútrozemskom sprostredkovaní práce je zakázané už niekoľko rokov a seriózne agentúry takto postupovali aj predtým,“ skonštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ personálnej agentúry McROY Group Luboš Sirota.

Podobne reagovali aj ďalšie veľké personálne agentúry Manpower a Grafton. Zeman však upozorňuje, že poplatky od ľudí vyberali predovšetkým menej známe spoločnosti.

Pozor na špekulantov
Ústredie práce tiež ľuďom odporúča, aby si sprostredkovateľskú agentúru preverili. Podľa hovorcu sa totiž bežne stáva aj to, že si firma naúčtuje niečo, na čo nemá ani licenciu. „Pri výbere sprostredkovateľa zamestnania za úhradu odporúčame občanom overiť si skutočnosť, či má sprostredkovateľ na svoju činnosť oprávnenie – najjednoduchšie je overenie si tejto informácie cez živnostenský register,“ povedal.

Záujemca o prácu by sa mal tiež osobne stretnúť so sprostredkovateľom a nechať si na vybavenie zamestnania viac času. Ak to spoločnosť odmietne, je pravdepodobné, že ide o špekulantov. „Odmietnutie osobného stretnutia je prvým signálom, že skutočnosť nemusí zodpovedať ponuke. Klient by si mal dôsledne prečítať zmluvu o sprostredkovaní zamestnania pred jej podpísaním – vydiskutovať si všetky body, ktoré sú nejednoznačne alebo nekonkrétne formulované,“ uzavrel Zeman.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:47