StoryEditor

Naše kúpele stále žijú z domácich, pribudlo Rusov

23.09.2013, 00:00

Kúpeľníctvo je kľúčom, ako postaviť slovenský turizmus na nohy a prilákať zahraničných turistov. Na tom sa zhoduje väčšina odborníkov a dokazuje to aj vládna stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorá mu sľubuje plnú podporu. Napriek tomu porovnanie dát nenaznačuje, že by počet cudzincov výraznejšie rástol. Viac sa však mení ich štruktúra. Výrazne totiž klesol počet českých turistov, približne o desať percentuálnych bodov, ktorých nahrádzajú napríklad Rusi. Tých prišlo za posledný polrok viac než za celý rok 2011. Okrem nich do našich kúpeľov prišlo viac aj Nemcov a Ukrajincov.

Stále najmä Slováci
Podiel Slovákov sa však výrazne nemenil. Tí stále tvoria až tri štvrtiny všetkých návštevníkov v našich kúpeľných zariadeniach. Priestor na rast tak stále existuje, najmä v službách. "Musíme si stanoviť presné ciele, ktoré by mali byť rozumné, a určite si uvedomiť, že klient je na prvom mieste a úsmev je to, čo predáva," hovorí Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry. A hoci sa služby pomaly zlepšujú, je stále ťažké zmeniť verejnú mienku, ktorá je voči nim kritická. "Hosť čaká špinavé záchody, otrávené tváre a podpriemerné služby," tvrdí Jan Telenský, väčšinový majiteľ Aquacity Poprad.

Oblastné organizácie prospievajú
Najväčšie aktivity, okrem zlepšovania služieb, sú tak zamerané na prezentáciu. Výrazne tomu pomohol aj vznik oblastných organizácií cestovného ruchu, takzvaných klastrov. Tie spájajú najväčších hráčov regiónu, v Tatrách napríklad Tatry mountain resorts (TMR) skupiny J&T a Telenského Aquacity. To im umožňuje efektívnejšiu a lacnejšiu reklamu. "Nechcem tu chváliť vládu, ale cestovný ruch sa začína uberať správnym smerom," hodnotí ich vznik a štátnu podporu Telenský. Ešte stále však je čo zlepšovať. "Bolo by dobré umožniť oblastným organizáciám odpočítavať DPH v niektorých oblastiach. Navyše na všetko je nutné robiť výberové konania, aj na peniaze poskytnuté podnikateľským subjektom, čo zdržuje a predražuje celý proces," hodnotí Bohuš Hlavatý, predseda Predstavenstva TMR. Ich prínos však nespochybňuje. Počet klastrov sa už rozrástol na 34.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:03