StoryEditor

Firmy dostanú dotáciu, ak ponúknu prácu

27.01.2014, 22:59
EUROFONDY

Spoločnosť Herman z Revúcej dostane vyše dva milióny eur z eurofondov na nákup strojov na rezanie kovov. Vďaka tomu má firma posilniť svoje postavenie na trhu a okrem toho má dať prácu aj pre 22 ľudí. „Pôjde hlavne o robotnícke pozície. Prácu si však nájdu aj manažéri,“ hovorí konateľka spoločnosti Denisa Kováčová.

V regióne je pritom na slovenské pomery obrovská nezamestnanosť – bez práce je takmer každý tretí človek.

Podobnú dotáciu ako Herman dostane z eurofondov 163 projektov po celom Slovensku. Štát chce takto podporiť malé podniky a od firiem za to očakáva, že dajú ľuďom prácu. Celkovo má v najbližších rokoch odísť z úradov práce 1725 nezamestnaných – polovica z nich nesmie mať viac ako 29 rokov.

Ďalšie projekty

„Podmienkou bolo, aby boli minimálne šesť mesiacov evidovaní ako nezamestnaní. Maximálny možný príspevok na projekt v rámci tejto výzvy bol štyri milióny eur, pričom žiadatelia majú do projektov vložiť 50 až 60 percent z celkových oprávnených výdavkov,“ spresnil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Slovenská inovačná a energetická agentúra koncom minulého roku ukončila len úvodné kolo posudzovania projektov – v prvej fáze štát rozdá 150 miliónov eur. V apríli by však agentúra mala posúdiť aj ďalšie stovky projektov. Na tie dá 90 miliónov a pribudnúť by malo ešte 1100 pracovných miest. Firmy ich musia udržať minimálne tri až päť rokov.

Otázna efektivita

Program ministerstva hospodárstva však podľa Jurikoviča nie je v prvom rade zameraný na znižovanie nezamestnanosti. Základným cieľom má byť posilnenie konkurencieschopnosti slovenských malých podnikov. „Je otázne, či sa vďaka novým technológiám neznižuje ďalší dopyt po pracovných miestach,“ upozorňuje riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Zároveň však dopĺňa, že takáto podpora má svoj účinok vtedy, keď štát podporí projekty, ktoré znížia cenu výrobku. Vďaka tomu totiž môže firma zvýšiť dopyt a vytvára tak aj viac práce pre svojich zamestnancov. „Preto je dôležité, ako štát jednotlivé projekty posúdi,“ doplnil Páleník.

Okrem dotácií na nové stroje a technológie štát podporí aj cestovný ruch. Firmy mali o program značný záujem – o peniaze žiadalo celkovo 1362 podnikov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:28