StoryEditor

Dáni z Linaku idú expandovať na Šariši

27.06.2013, 00:00
Dánska technologická firma Linak rozšíri svoju výrobu na Slovensku.

Po tom, ako v roku 2008 v Malom Šariši pri Prešove začala v prenajatých priestoroch vyrábať lineárne a rotačné aktutátory (pohony), plánuje dnes u nás postaviť už vlastnú výrobnú halu. K súčasným 120 zamestnancom by tak mali postupne pribúdať nové pracovné miesta. 

Župčany sa tešia
Voľba lokality padla na susednú dedinku Župčany. Pre stavbu haly je v Župčanoch vydané už územné rozhodnutie. „Investor si vyberal z viacerých lokalít, rokovania trvali približne tri roky. Rozhodla blízkosť Prešova a diaľnice, rovnako dobrá cena pozemkov, ktorú sme vedeli ponúknuť,“ spresňuje starosta Peter Mitra. Samotná firma je spokojná s tým, že vyrába na Slovensku. „Rozhodnutie prísť s výrobou na Slovensko sa pre Linak ukázalo ako veľmi dobrý nápad,“ hovorí pre HN podpredseda predstavenstva dánskej skupiny Egon Jensen.

O projekte však zatiaľ nechce prezrádzať detaily. „Konečná podoba a parametre ešte nie sú schválené. Ak sa tak stane, chceme najskôr informovať našich ľudí vo firme, aby sa veci nedozvedali z médií.  Potom sa komunikácii s novinami, samozrejme, nebránime,“ hovorí Jensen. 

Podľa starostu je však projekt nastavený tak, že po otvorení haly počet zamestnancov pôjde hore. Expanzia má byť údajne hlavným motívom stavby haly. Potvrdzuje to aj podoba projektu predloženého úradom na schvaľovací proces. Ten totiž pri samotnej hale s plochou päťtisíc štvorcových metrov počíta s operatívnou prístavbou v druhej etape ďalšej časti s 2,5 tisíca štvorcových metrov. V tretej etape sa zase môže rozšíriť o tritisíc štvorcových metrov. Dokopy ide o viac ako dvojnásobok súčasného stavu. 

Svetu dali lineár
Pojem aktutátor možno laicky vysvetliť ako opak senzora. Kým ten sníma skutočnosť a transformuje ju do informačnej hodnoty, aktutátory premieňaju používateľom zadané informácie na príkazy v mechanických prístrojoch. Linak vyrába aktutátorové pohony pre zdravotnícku, domácu, poľnohospodársku či telekomunikačnú techniku. Aj tento široký záber využitia dáva skupine širšie možnosti vyhýbať sa kríze.

Linak má okrem Slovenska výrobné závody aj v americkom Kentucky, čínskom Šen-Čene a domácom Guderupe. Celosvetovo zamestnáva okolo 1 600 ľudí. Prelom v živote firmy nastal v roku 1976, keď ako úplne nový typ nasadila koncept lineárneho aktutátora. Dnes vyrába približne sedemtisíc modelov aktutátorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:54